Аз на енергийната мафия заем няма да давам." Това ще бъде лозунгът на лидера на ДСБ Радан Кънев за протеста тази вечер, обяви самият той на брифинг в централата на партията.

Според ДСБ последните дни от страна на „Атака", БСП и правителството се насажда манипулацията, че докато българите протестират, парламентът върши важна работа за намаляване цените на електричеството.

„Нашият отговор след анализ е, че се случва точно обратното. Докато ние протестираме, се подготвят поредните мащабни кражби в енергетиката през държавния бюджет", заяви Радан Кънев.

Според него планираната актуализация на бюджета е необяснима, необясними са и планираните големи заеми, освен за голяма непосредствена кражба в полза на енергийната мафия.

Зам.-председателят на ДСБ Иван Иванов запозна журналистите с позицията на партията относно изявленията на министъра на икономиката Драгомир Стойнев.

Начинът, по който правителството „Орешарски" прехвърля вината за всички проблеми в държавата на предишните управляващи, удивително напомня поведението на Бойко Борисов и неговите упреци към „Тройната коалиция". Министрите на Орешарски показват убедителност, че са добри ученици на управлението на ГЕРБ", коментира Иванов.

От ДСБ са възмутени, че Драгомир Стойнев е съобщил размера на огромния дълг на НЕК и на кого е длъжник дружеството, но не е казал най-важното - кои са причините за натрупаните задължения.

Според тях това са „безумният любим проект на БСП - АЕЦ „Белене" и „рожбата на Тройната коалиция" хидровъзел „Цанков камък". Според ДСБ министър Стойнев очевидно не познава материята, за която отговаря и в типичен за БСП стил се опитва да внуши страх в хората, че е имало опасност ръководителят на БЕХ да приватизира язовири и каскади, собственост на НЕК и че от първи юли на България се начисляват глоби по 9 хиляди лева на ден.

И двете твърдения са лъжливи, подчертаха от ДСБ, тъй като язовирите и каскадите са в забранителния списък за приватизация, а глоби България ще плаща едва от датата, на която Европейския съд се произнесе с решение. „Това ще се случи, ако и този министър след предишните двама продължи да бави отделянето на преносната мрежа от НЕК", отбелязаха от партията.

Демократи за Силна България имат три категорични искания към правителството. Първо, Министерски съвет да изпълни препоръката на ЕС и Световната банка и да закрие БЕХ, като неефективна и излишна бюрократична структура, която генерира корупция и непрозрачност.

Второ, правителството „Орешарски" публично да потвърди окончателното прекратяване на проекта „Белене" и трето МИЕ в срок до края на месеца да изпълни изискванията за либерализация на пазара на електроенергия, за да избегнем наказателните санкции на Европейската комисия.

Според Митко Бъчваров след моралния шок и унижението с назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС сега ни чака и икономически шок. Готвеният заем от кабинета „Орешарски" е най-голямата дългова порция, която ще ни бъде сервирана от десет години насам.

По думите му обстановката в страната е странна и абсолютно неекспертна. Самият Пламен Орешарски коментира свои изказвания, че очаква неизпълнение на бюджета в размер „между 1 и 2 милиарда", което според Бъчваров е необяснима и недопустима разлика.

ДСБ припомниха и твърдения на БСП от 20 ноември 2012 г., когато социалистите са твърдели, че в приходната част на бюджета има голям резерв.

Защо е този спад, какво стана сега, попитаха от ДСБ и бяха категорични, че не трябва да допуснем едно правителство, което дори не се знае, колко дълго ще остане на власт или дали няма да си тръгне утре и да ни натовари с 1 милиард.