Излизането на ДСБ в опозиция увеличи влиянието на Патриотичния фронт върху ГЕРБ и доведе до намаляване влиянието на Реформаторския блок и дестабилизиране на правителството. Това каза председателят на НПСД Корман Исмаилов в отчетния си доклад пред делегатите на първия редовен конгрес на партията.

"Излизането на ДСБ в опозицията причини трусове на блока и отвори вакуум в мнозинството. Това от своя страна доведе до увеличаване на тежестта и влиянието върху ГЕРБ и законодателните решения на националистите от ПФ. Увеличиха се натискът и атаките срещу блока в това число и персонален отстрел на министри и висши ръководни кадри с една единствена цел - да се намали влиянието на блока, с което да се дестабилизира правителството и политиките му. Прокуратурата изглежда активен участник в този процес и това времето ще покаже", заяви Корман Исмаилов.

Той декларира, че застават зад решенията на министрите. По думите му, оставката на правителството е била прибързана, която не кореспондира с логиката на предизборния процес.

Според него "кутията на Пандора е отворена" и с готвените промени в Изборния кодекс все по-трудно ще бъде намиран баланса между ползите и вредите от тях.

Ще ставаме все повече и все по-силни, обяви Касим Дал пред хората си

Ще ставаме все повече и все по-силни, обяви Касим Дал пред хората си

НПСД доказали, че са с потенциал и честен и предсказуем партньор

Председателят отчете намаление на членската маса на НПСД. "Партията ни даде идентичност на блока и получи идентичност от него", каза още той.

По думите му, предстоят трудни и отговорни решения. Новото време не чака, то изисква решителни лидери, които не биха използвали аморални средства, заяви Корман Исмаилов.

Той не пропусна да отбележи, че в нашия регион Западните Балкани са разединени, политически и икономически нестабилни. Гърция изнемогва. Турция премина през огромни трудности.

"Режимът на Ердоган търпи критики, ако днес България и Европа консумират сигурност от нашата съседка, която като язовирна стена задържа вълната от хора, то утре това може да не бъде така. Замразяването на преговорния процес с ЕС и преориентирането на Турция към Евразия е развитие със силно негативен знак", анализара Исмаилов.

По думите му, Русия на Путин е все по-агресивна региона.

Той посочи, че резултатите на партията като цяло са добри, но могат да бъдат и по-добри.

"Днес НПСД е уважавана млада неелитарна партия, партия с висока коалиционна култура и с конкретна изразена чувствителност към правата и свободите на малцинствата. Ние знаехме, че имаме шанс да пропукаме инкриминираното политическо статукво", отбеляза още председателят ѝ.

Оценката за постигнатото е добра, но не достатъчна. Икономическите и фискални параметри са в пъти по-добре, свърши се не малко, но има още какво, каза още Исмаилов по отношение участието на НПСД в рамките на РБ и оттам в управлението на страната.

Като стратегически приоритет той определи продължаването на усилията за реформа в съдебната системата. По думите му липсват тежки присъди за корумпирани политици и магистрати.

Доходите са ниски, младите продължават да емигрират, заяви още той. Нашето разбиране за патриотизма е, че той винаги е приобщаващ, позитивен и разбиращ. Той е за конкретните национални ценности, а национализмът е срещу - той е негативен и противопоставящ. В този смисъл всички в тази зала бихме застанали зад автентичните патриоти, но никога до нашенските национал популисти, каза още Исмаилов.

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев заяви, че се чувства един от тях, а не гост на НПСД и припомни времето, в което членове на БЗНС са лежали по затворите.

"Днес ДС отново е част от управлението", каза Ненчев. По думите му, днес ДС е част от мафията и отново е застрашен изборът на България - ЕС и НАТО. Днес повече от всякога трябва да бъдем заедно, каза още гостът на конгреса.

Нашата амбиция е в новия парламент да имаме колкото се може по-широка представителност. Това каза пред журналисти Орхан Исмаилов, който е сред кандидатите за председател на НПСД.

Той очерта профила на избирателите, към които се стреми НПСД - всички свободни и достойни хора, които уважават себе си.

"Нашата цел е всеки един български гражданин да се чувства свободен, достоен, независимо от неговата религиозна, етническа, политическа принадлежност. Те имат правото не само да бъдат чути, но и да участват във властта", посочи той.

Орхан Исмаилов изтъкна, че структурите на партията ще бъдат развити в цялата страна. Според него ДОСТ са друга политическа сила и имат други ценности.