С мен г-н Кънев или който и да е от ДСБ, не е говорил. С удоволствие бих разговарял с тях на всяка тема, но да научавам от медиите, че това са решили, ми се вижда или блъф, или цел да уязвят г-н Плевнелиев, или пък не съм ги разбрал правилно. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти в Стара Загора изявлението на Радан Кънев, с което поиска втори мандат за президента Росен Плевнелиев.

Припомняме, че на брифинг вчера лидерът на ДСБ Радан Кънев призова десните да се обединят около Плевнелев за нов мандат. Самите ДСБ застават зад такава евентуална кандидатура. Минути по-късно държавният глава се разграничи от изявлението на Радан Кънев.

Според Борисов най-нормалното е, когато една партия реши да подкрепя някого, на първо място да го попита има ли нужда от тази подкрепа. След това трябвало да попита партньорите в своята партия – в случая Реформаторския блок. Накрая трябва да попита партията, на която евентуално допълнително разчита за това – ако това е ГЕРБ.

По думите на Бойко Борисов всяка партия, която е заявила евроатлантическите си ценности и посоки, трябва да подкрепи Росен Плевнелиев. Той отбеляза, че от времето, откакто той е в политиката, БСП винаги са заявявали евроатлантически ценности и досега на са направили нищо, за да се съмняват в тях. ДПС също винаги заявявали, че са ориентирани евроатлантически. Борисов подчерта, че специално в отбраната от ДПС винаги подкрепяли предложенията на Ненчев. По времето, когато са работили с АБВ, те също поставяли на първо място евроатлантическите ценности.

Бойко Борисов коментира, че ако се приемат на сериозно думите на ДСБ, че са в опозиция, това означавало, че всяка опозиционна партия би могла да покани другите да подкрепят техен кандидат.

„Когато изброим всичко това, разбирате колко не отговаря на действителността направеното от тях”, допълни той.

Борисов приемал казаното от Радан Кънев повече като призив към БСП и ДПС, тъй като те са опозиционни партии. „Иначе не ви ли се струва антилогично – да тръбиш, че си опозиция на управляващите, а да извадиш общ кандидат за президентски избори”, посочи той.

Ако предложението бъде направено към ГЕРБ, Борисов щял да упълномощи Цветан Цветанов като шеф на предизборния щаб заедно да обикаля с Радан Кънев и да агитират за Плевнелиев. Щял да забрани на министри да участват в кампанията за изборите. Той самият също нямало да участва.

На въпрос за неговата кандидатура за президент, Борисов отговори, че вече категорично е заявил, че за президент няма да се кандидатира. През юли месец вероятно ГЕРБ ще обяви кандидата си за президент.

Той коментира и отхвърляния от ресорната парламентарна комисия антикорупционен закон. Борисов отбеляза, че щели да бъдат направени малки корекции и законът щял да мине.

„Така или иначе това сме го заявили. Много работа свършиха колегите и екипите, които подготвяха този закон, и ако го обединим в това бюро, където да е и Сметната палата и комисията за конфискация, която между другото най-много пари е събрала в Европа – над 2,3 млрд. лв. досега, би станало добро бюро”, обясни още премиерът.