ДСБ застават зад евентуалната кандидатура на сегашния държавен глава Росен Плевнелиев за нов президентски мандат.

"Партиите, които заявяват себе си като проевропейски, като отдадени на реформаторска кауза, като дясноцентристки, проевропейски, реформаторски, да загърбят партийните страсти, да не си правят партийни сметки за президентските избори, а всички заедно да застанем зад кандидатурата на г-н Плевнелиев като независим кандидат за президент".

Плевнелиев се разграничи от приказките на Радан Кънев

Плевнелиев се разграничи от приказките на Радан Кънев

Минути след брифинга на ДСБ, на който Радан Кънев призова

Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев на пресконференция след заседание на националното ръководство на партията.

Той допълни, че по този начин Плевнелиев ще получи необходимата подкрепа, увереност, за да приеме втора номинация и убедително да спечели президентските избори.

Кънев призова достатъчен брой политически сили, включително и ГЕРБ, които издигнаха Плевнелиев за първия му мандат, да го подкрепят. По думите на лидера на ДСБ сегашният държавен глава трябва да е сигурен в безрезервната подкрепа на политическите партии.

Плевнелиев водил изключително успешна политика по време на мандата си, но Радан Кънев изтъкна, че никой, включително собствената му партия (ГЕРБ, б.р.), не стоял зад гърба му.

Ако президентските избори се превърнат в партийно състезание, шансовете за ляв или популистки кандидат се увеличават”, предупреди Кънев. Той също така допълни, че не разглежда премиера Бойко Борисов като гарант за външнополитическата ориентация на страната и че не мисли, че Борисов ще е премиер още дълго.

Лидерът на ДСБ припомни, че президентът е основен конституционен гарант за външнополитеческата ориентация на страната, за отбранителната способност на армията и опазването на съдебната власт от политически вмешателства.
„Смятаме, че днешният български президент е далеч най-успешният пример за справяне с тези задачи”, подчерта Радан Кънев. Той упрекна ГЕРБ, Патриотичния фронт и АБВ за това, че нямали достатъчно воля за реформи.

Лидерът на ДСБ изтъкна, че след провала на съдебната реформа през декември България е изпаднала в политическа криза. Тя се дължала на провала в налагането на върховенство на закона и провеждането на ефективна борба с политическата корупция. С напускането на АБВ мнозинството в 43-то Народно събрание е разрушено, а управлението е подложено на атаки по геополитическа линия отвън, изтъкна още Кънев.

По думите му засилващата се роля на Патриотичния фронт в това управление е един от елементите на разпада на властта, който се наблюдава.

Заради изброеното ДСБ изразиха притеснение и настояха 43-то Народно събрание и кабинетът Борисов да доведат спешно до точка на необратимост ключовите геостратегически проекти: интерконекторната газова връзка с Гърция, газовите проучвания в Черно море и програмата за модернизация на българската армия. По тези проекти ДСБ щели да дадат своята пълна подкрепа без всякакви насрещни условия, увери Кънев.

Той подчерта, че в оставащите месеци от работата на 43-тия парламент ще работят за въвеждането на ефективна антикорупционна система на правосъдие и промяна на съветския модел на прокуратурата.

От името на ДСБ той призова всички дясноцентристки и проевропейски партии, както и структури на гражданското общество към силно организационни обединение и изграждане на единен политически субект, който да гарантира реформи след неизбежни предсрочни избори.

От партията на Кънев считат още, че това обединение трябва да изолира от управлението левицата, ДПС и всички форми на популизъм и антиевропейски национализъм.

„За да избегнем всички спекулации с позиционирането ни в 43-то НС, заявяваме категорично, че нито сме търсили, нито сме били канени и нито бихме приели под каквато и да е форма постове в изпълнителната власт”, заяви Радан Кънев и допълни, че остават опозиция. Той призова всички членове на ДСБ на ръководни позиции в изпълнителната власт да напуснат постовете си.

Кънев съобщи новина от по-рано днес – че председателят на предизборния щаб на ДСБ Стоил Яков е напуснал поста на председател на борда на директорите на държавен холдинг „Терем”. „Ние отчитаме ситуацията като предизборна и няма как шефът на предизборния ни щаб да получава държавна заплата.