Минути след брифинга на ДСБ, на който Радан Кънев призова десните да се обединят около Плевнелев за нов мандат, държавният глава се разграничи от тези изявления.

Разпространеното днес изявление на ръководството на една политическа партия не е съгласувано с него, се казва в съобщение, разпространено от „Дондуков” 2

Президентът Росен Плевнелиев е в последната година на един динамичен и пълноценен мандат. Той спечели изборите като кандидат на Политическа партия ГЕРБ.
Държавният глава е поел ангажимент пред българския народ, че ще оповести своето решение дали ще се кандидатира за втори мандат в края на юни. Дотогава всяко твърдение отразява само позицията на своите автори, но не и тази на държавния глава, заявяват още от прессекретарията на Плевнелиев.

Президентът Плевнелиев от първия си ден в политиката е бил последователен гарант на евроатлантическата ориентация на България и това ще остане така и за в бъдеще, завършва разпространеното изявление.

От „24 часа” твърдят, че пред тях Плевнелев дори е коментирал, че поведението на ДСБ е недостойно и той вижда в дъното на тази лоша интрига "старата политическа класа в лицето на Иван Костов и Георги Първанов".