ДСБ иска оставката на кабинета "Борисов 3" заради провала с членството на страната ни в Шенгенското пространство и Еврозоната. 

В официална позиция по повод очертаващия се провал за приемането на България в две от най-важните системи за сигурност на съюза ДСБ са категорични, че макар и правителството да демонстрира усилия на външнополитическа активност по този въпрос, управляващите не успяват да заблудят западните ни партньори за покровителстването над собствената му корупция и олигархични зависимости. 

Борисов получи суперлативи от Рюте, но без категорично "да" за Шенген

Борисов получи суперлативи от Рюте, но без категорично "да" за Шенген

Борисов дал лист хартия на Рюте с нарисувана лична от него карта на балканските страни

Десет години след приемането на България в ЕС, страната ни продължава да е извън Шенгенското пространство и чакалня на Еврозоната (ERM-2). За този период влизането на България в тези две системи се превърна в приоритет на нацията. Преговорите за това би следвало да са основна, консенсусна национална задача по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, защото интеграцията в Шенген и Еврозоната може да даде на българските граждани дългосрочна стабилност, сигурност и перспектива за доходи и благосъстояние, съответни на средните в Европа. Освен това българското правителство би трябвало да предприема действия и за присъединяване на България към Европейския банков съюз, което би донесло повече сигурност и външен контрол върху банковата система. Този въпрос беше приоритетен след фалита на КТБ и в последствие отпадна от фокуса на управляващите, посочват тъмносините.

Според позицията на ДСБ България не е излязла от политическата и икономическата изолация, което представлява проблем за националната сигурност на страната. Причината за това - "високи нива на корупция и организирана престъпност в страната".

Най-корумпираната страна поема председателството на ЕС

Най-корумпираната страна поема председателството на ЕС

Това недоумява британският в. "Гардиън"

ДСБ припомня и че в самото началото на европредседателството ни България получи силно негативни сигнали от основни европейски съюзници - авторитетни медии от тези страни с ирония перифразираха девиза на българското председателство като - "Корупцията прави силата".

Отказът на правителството да реформира сектор "Сигурност" и да покрие стандартите на Шенген и Еврозоната се забелязва и в случаят с разследвания кмет на община Септември, у когото са открити секретни доклади на ДАНС, тълкуват демократите.
"Но най-притеснителното за партньорите ни от ЕС е опасността, чувствителна информация от особена важност, обменяна между нашите и техните служби, да изтече към чужди, враждебно настроени разузнавателни централи, посредством българските корупционни канали", обясняват от партията.

ДСБ са категорични: "Видно е, че премиерът Борисов, който лично ръководи дейността на специалните служби и носи цялата отговорност за тях, е зависим от задкулисни интереси, поради което няма политическата воля да предприеме радикални действия за реформиране и укрепване на сектор "Сигурност", с цел достигане на необходимите стандарти за приемането ни в Шенген и Еврозоната."

С оглед на рисковете пред страната ни от провала за Шенген и Еврозопата ДСБ настояват управляващите да понеса необходимата отговорност - "за такъв непоправим провал реализирането на политическата отговорност трябва да бъде единствено чрез отстраняването на Борисов и неговото правителство от власт".

Калфин не вижда аргумент да ни държат извън Шенген

Калфин не вижда аргумент да ни държат извън Шенген

Не е разбрал какво точно Марк Рюте очаква да промени България, за да се присъедини към Шенген