Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета на Септември Марин Рачев, предаде БНТ.

Съдът уважи искането на прокуратурата, като заедно с кмета отстрани и Станой Милов, който заемаше поста на специалист по инвеститорски контрол.

В мотивите към решението се посочва, че ако останат на своите постове, двамата обвиняеми могат да повлияят на разпита на свидетели, както и да манипулират документи, засягащи хода на разследването.

Отведоха кмета на Септември с патрулка на разпит
Обновена

Отведоха кмета на Септември с патрулка на разпит

Кметът Марин Рачев е взет от дома си в 6 часа сутринта и закаран в общината

Отстраняването на Марин Рачев и Станой Милов е за неопределен период от време.

Прокуратурата или обвиняемите могат да поискат да бъдат възстановени, ако изясняването на истината е приключило. Определението не е окончателно и може да бъде обжалвано в 3-дневен срок.

В Септември протестират в защита на кмета Марин Рачев

В Септември протестират в защита на кмета Марин Рачев

Протестиращите са готови на протести и утре, дори да стигнат до София, ако ситуацията го налага

Марин Рачев изрази готовност да обжалва решението на съда.

"За мен решението не съответства на доказателствата, които се представиха в днешното заседание и на закона, заради това ще обжалваме решението в законоустановения срок." - заяви той.

"Мотивите, които прочете съдът за отстраняване на кмета на община Септември означават, че започва практика, при която все едно кое длъжностно лице, щом бъде привлечено към отговорност за престъпление, свързано със службата му, може да бъде отстранявано и ще бъде отстранявано." - коментира адвокатът Васил Василев.