ДСБ има историческа отговорност към десницата. Преди 12 години нанесоха удар, от който СДС никога не се съвзе. Това коментира президентът Петър Стоянов в студиото на БиТиВи.

По думите му именно това е принудило партията да се коалира. „Сега излизат в опозиция, но моралният им ангажимент изисква да кажат, че не са доволни от начина, по който се правят реформи”, заяви Стоянов, според когото така и иначе ДСБ никога не са станали фактор в дясното.

Той допълни, че е смутен от идеята за нов десен проект, но заяви че и вярва в искреността на Радан Кънев.

Според Стоянов ако премиерът Борисов действително не иска да състави правителство с друг партньор, на практика се обрича държавата на правителствена криза на фона на този, че и всички други около нас са в криза.

Настоящата коалиция, според президента, дава най-доброто от всички възможни варианти.

Петър Стоянов разкритикува поведението на своя колега Георги Първанов, който преди няколко дни определи настоящия Росен Плевнелиев като „безличен президент”.

Категорично не споделям мнението на президента Георги Първанов, заяви Петър Стоянов и заяви, че Първанов е нарушил добрия тон.
Той беше президент 10 години, аз тогава не си позволих да го критикувам, не защото бях във възторг, а защото не е много редно да се критикува настоящия президент”, допълни Стоянов.

„Със сигурност поведението на Първанов във вашето предаване беше поведение не на президент, а на политик от партия, която търси да се позиционира преди изборите”, посочи още той.

По думите му той симпатизира на своя колега Росен Плевнелиев и допълни, че той стои много добре в Европа. „Плевнелиев е европейски тип политик, това е важно за България. Стратегически, той не е допуснал нито една грешка”, категоричен бе Петър Стоянов.