Изпълнителният съвет на ДСБ подкрепя предложението на СДС кандидатите за предстоящия президентски вот да се номинират от Гражданския съвет на Реформаторския блок, съобщиха от Демократи за силна България.

В резолюция, приета от Изпълнителния съвет, се потвърждава подкрепата на партията за общ кандидат-президент на РБ.

От ДСБ посочват, че номинацията на блока за държавен глава трябва да бъде утвърдена на общ съюзен конгрес и уверяват, че няма да предлагат кандидатура за президент от РБ в рамките на друга процедура.

В документа се изразява разочарование от "отказа на една от партиите в РБ да участва в съюзен конгрес" на РБ. В текста не се посочва коя е партията, но досега такава позиция беше изразена единствено от ДБГ.

От "Къниградска" допълват, че очакват позициите на останалите партии в коалицията.

Освен това Изпълнителният съвет възлага на народните представители от ДСБ и призовава останалите народни представители от РБ "да заемат твърда и безкомпромисна позиция срещу промени в Закона за съдебната власт и Закона за предотвратяване на корупцията и за отнемането на незаконно придобитото имущество между първо и второ четене, които биха опорочили реформаторския заряд на тези актове".

От ръководството на партията възлагат също на народните си представители да внесат между първо и второ четене на Закона за съдебната власт радикални предложения за реформа на прокуратурата, въвеждащи антикорупционно звено по румънски модел.