Вицепремиерът Меглена Кунева няма да се кандидатира за президент и ще подкрепи единна кандидатурата на Реформаторския блок.

„За мен това не е опция, аз ще продължа моите усилия като министър на образованието и науката, така че нека да бъда абсолютно ясна в това отношение. С всички сили ще подкрепя кандидатурата на Реформаторския блок.” – заяви Кунева пред БНР.  

Тя категорично потвърди, че Реформаторският блок ще излезе с единна кандидатура на предстоящия вот за държавен глава - по силата на учредителното споразумение, в което е записано, че блокът ще  премине цял цикъл от избори заедно.

„Това беше решението, което взехме. Към момента не виждам никакви сериозни причини да се колебаем в решението си или пък да смятаме, че няма да можем да го изпълним. Ако някой има нюанс, че няма да се стигне до обща кандидатура в мисленето, това са лични страхове, това не са страхове на целия Реформаторски блок.” – коментира Меглена Кунева.

По думите й, засега не е изключена нито една възможност при обсъждането на потенциалните кандидати.

„Не изключваме възможността това да бъде човек, който е с много голям престиж, национален, който не е част от блока, но е готов да изрази неговите стремежи. Също така не изключвам човек, който може да обединява и е от средите на блока, който е доказал, че може да обединява и е с достатъчно дълбоки традиции в десен център, в нашата страна, с опит, който може да представи пред нацията.” – допълни тя.

Кунева уточни, че кандидатът на РБ за президент трябва да може да обединява, да стабилизира и в същото време да предлага визия за бъдещето. Същевременно в тази мажоритарна фигура трябва да се види гаранция за нормално общуване между институциите и нормална държава въобще.

На въпрос за самопредлагането на лидера на ДСБ Радан Кънев за кандидат, Кунева коментира, че всеки може да има лични желания, ако смята, че това е прилично.

Но РБ не е издигал обща кандидатура за президент и е добре личните желания да си останат на това поле, посочи тя.

Във връзка с евентуалното свикване на конгрес на РБ Кунева посчерта, че на един такъв форум трябва да бъдат решени много други въпроси освен този за лидера – как да се взимат решенията в блока, кои изискват обикновено мнозинство и кои 2/3 от гласовете, какви да са органите на РБ и т. н.

Тя посочи, че подготовката на подобен конгрес е изключително тежка задача, която не може да бъде осъществена в толкова кратки срокове преди края на юли.

По думите й, РБ е много повече от партиен проект - той е национален.

Тя подчерта, че ДБГ работи за запазването на единството на блока с целенасочени действия в тази посока.