Правителството на Пламен Орешарски и новосформираното мнозинство на БСП, ДПС и Атака подчини един орган, който трябваше да бъде независим, а именно ДКЕВР.
Това заявиха от ДСБ на брифинг в централата на партията, според които бившата шефка Евгения Харитонова е била принудена да подаде оставка, а часове по-късно новият министър- председател е назначил нов шеф и състав на регулатора.

Според Иван Иванов от ДСБ по този начин новите управляващи са обезсмислили протестите на хората, които са поискали прозрачност.
Мнозинството промени приоритетите на гражданите. Вместо да правят промени в структурите на МВР и ДАНС трябваше по същия този бърз начин да разгледат закона за енергетиката и планираните промени, отнасящи се до състава на ДКЕВР, според които той трябва да се определя от народното събрание, а не от министър-председателя.

Според ДСБ - БСП, ДПС и Атака за пореден път не са изпълнили собствените си обещания, като са закрепили зависимостта на ДКЕВР от изпълнителната власт.
От ДСБ обещаха, че ще подготвят и представят на управляващите пакет от промени в закона за енергетиката.

Петър Москов добави, че партията започва разговори с НПО-та за формиране на масивна обща позиция срещу това безобразие.

Иван Иванов пък нарече скандални действията на новия министър-председател що се отнася до намеренията му за евентуален рестарт на проекта АЕЦ Белене.
„Само преди три месеца Народното събрание за втори път подкрепи решението на правителство за прекратяване на проекта, а днес Орешарски поставя под съмнение това решение".

Действията на Орешарски уронват престижа на България, според ДСБ.
Той не може да каже, че имал усещане, че ще е по-добре проектът да продължи, тъй като такива решения се взимат на база на данни, които са красноречиви, а не на усещания, категоричен бе Иванов.

ДСБ остро разкритикува новия премиер и за думите му, че по всяка вероятност България ще изгуби заведено от Росатом, като коментираха, че адвокатската кантора, която се е заела, вече е печелила подобно дело в Полша и е изготвила изключителна защита на нашата позиция.