Демократи за силна България настояват за отстраняване на министрите Емел Етем, Пламен Орешарски, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев заради тяхното нехайство и бездушие.

Такава е позицията на националното ръководство на ДСБ, огласена днес на пресконференция от депутата Иван Иванов.

„От една седмица България преживява криза. Тази криза не е в резултат на природно бедствие. Бедственото положение беше предизвикано от дезорганизацията и некомпетентността на правителството за справяне с предизвестен от метеоролозите и обичаен за сезона снеговалеж в първите дни на 2008 г." - заяви Иван Иванов.

От ДСБ са категорични, че бездействието на министрите Пламен Орешарски, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев, които управляват фонд "Национална пътна инфраструктура", е довело до блокиране на държавата и е поставило в опасност здравето и живота на хиляди български граждани.

Нееднократно сме предупреждавали премиера Сергей Станишев за това, което ще се случи след разбиването на пътната администрация. Сега има колективна безотговорност на тримата министри." - коментира народният представител Евгени Чачев.

Той подчерта, че от бюджетния излишък през последните дни на 2007 г. са отделени 30 милиона лева за почистване на пътищата, а 165 милиона от излишъка са отпуснати на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, оглавявано от Емел Етем, „която за пореден път не изпълни законовите си задължения и не предприе абсолютно нищо".

Заради кризата, в която е страната през последната седмица, депутатите от парламентарната група на ДСБ ще поискат изслушване на министър-председателя Сергей Станишев в Народното събрание.

Те ще настояват той да отговори защо не е прекъснал отпуските на министрите и не е свикал заседание на правителството, за да бъдат предприети адекватни мерки за осигуряване на нормални условия в страната при падналите снеговалежи, както и дали ще потърси отговорност от виновните министри.