ДСБ ще подкрепи ветото на президента (върху част от Изборния кодекс - б.р.), заяви проф. Вили Лилков пред БНР.

"Смятам, че ще се формира мнозинство, което няма да допусне ветото на президента. В него ще участват групата на Български демократичен център, както и групата на независимите депутати, които винаги дават определен брой гласове в подкрепа на ГЕРБ. Много често отсъствието на депутати от "Атака" се оказва ключово за кворума и съответно тяхното отсъствие играе в полза на ГЕРБ. Много често и ДПС са се включвали в подкрепа на ГЕРБ", обясни Лилков.

Оттеглянето на АБВ ще окаже стабилизиращ ефект по отношение на партньорите, които са в управлението, заяви проф. Вили Лилков.

Той припомни, че причината неговата партия да напусне управлението и да се обяви за опозиция, не е била АБВ. За това не се налагало преоценка на тяхната позиция. "Ние обявихме съвсем други причини за снемане на доверието от кабинета", каза Лилков.

"ДСБ в никакъв случай няма да се върне в управлението, тъй като нашата позиция беше принципна и беше свързана със съдебната реформа и отказа от първоначалните намерения, които бяха обявени, когато беше подписана програмната декларация".

Референдумът на Слави Трифонов и Инициативния комитет съдържа интересни и важни въпроси, които са свързани не само с изборния процес, а като цяло с бъдещето на политическата система. Той отново повдигна въпроса дали не е по-добре да се свика Велико Народно събрание , което да реши важни въпроси в Конституцията, които няма да бъдат свързани само с изборното законодателство.

На 28 май ще бъде първото заседание на изпълнителния съвет на ДСБ и започва изграждането на гражданските съвети, заяви още проф. Лилков. Според него, ДСБ заедно с партиите от Реформаторския блок, ще излъчи обща кандидатура за президент.