"Нямаме претенции протестиращите да се припознават в нас, но ние се припознаваме в тях до голяма степен."
Това заяви новият лидер на ДСБ Радан Кънев на пресконференция в централата на партията, на която бе представено новото ръководство.

ДСБ има две основни желания и това са на първо място искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски и създаването на силен реформаторски блок, който обаче не включва ГЕРБ.
„Търсим доверието на различни избиратели, които не смятат ГЕРБ за алтернатива. Не смятаме, че представляваме едни и същи хора", обяви Кънев, като настоя, че създаването на силен реформаторски блок е достоен отговор на силната енергия на обществото.

Припомняме, първото поздравително писмо, което Кънев получи вчера бе от лидера на ГЕРБ Борисов. Той недвусмислено приканваше ДСБ към разговори с ГЕРБ за общи действия.

Още днес ДСБ започва незабавни консултации за формиране на обществено политическо мнение за дневен ред за излизане от парламентарната криза, разкри от своя страна зам.-председателят на партията Петър Москов.
Институциите и парламентарно представените партии в момента явно не са в състояние да намерят такова решение, обяви Москов.

Според него хора, които се държат сякаш нищо не се случва, когато десети ден улиците са пълни с хора, означава, че те не се занимават с политика, а с нещо друго. Трябват ни ясни стъпки, които да водят до това гражданите на България, 85% от които подкрепят протестите, да бъдат спокойни, че има институционално решение и път за изход от кризата.

ДСБ ще води разговори с партията на „Зелените", „Синьо единство", Движение „България на гражданите", коалицията между НДСВ и партията на Касим Дал, обясни Кънев, като подчерта, че не пропуска случайно СДС.

Самите техни редици, по думите на новия ДСБ лидер, имат сериозни съмнения, че техният политически път, е тясно обвързан с ГЕРБ. Тъмносините обясниха, че преди да предприемат каквито и да било действия в тази посока ще изчакат националната конференция на СДС през юли.

ДСБ счита, че промените в изборния кодекс могат да се приемат много бързо и не приемат това като причина за отлагане на оставка на правителството.
Относно формата на бъдещия блок и крайния продукт от консултациите, изготвяни на дневен ред, Кънев обясни, че не би желал да задава предварителни рамки, тъй като това зависи от мнението на всички останали политически сили, с които ще бъдат водени разговори.