Бойко Борисов е най-често споменаваното име на партиен лидер в кампанията за 43 НС. Интересното е, че повече го споменават в дясно. Радан Кънев е говорил за лидера на ГЕРБ, но в негативен аспект.

От герберите Десислава Атанасова и Цветан Цветанов най-често са споменавали лидера си. Самият Борисов се споменава сам в кампанията.

Михаил Миков почти го няма в кампанията като споменато име. За Лютви Местан също рядко се говори.

Това сочи анализ на кампанията на Института за социална интеграция. Чавдар Найденов - координатор на екипа за мониторинг на предизборната кампания на ИСИ, обясни какви са ключовите думи, използвани от кандидатите в кампанията.

Думата „държава" е сред най-използваните, като левите са я употребили повече, отколкото от десните. „Данък", „доходи" „социална" са другите предпочитани думи от левицата. „ГЕРБ", „ДПС", „стабилност" и „образование" са често употребяваните думи в кампанията на десните.

В десните изследователите включват ГЕРБ и РБ, а в левите - БСП и АБВ. Десните „бият" левите в използването на „работни места", „реформа" и „доверие". „Енергийна ефективност" и „еврофондове" са думи, „окупирани" от десните.

„Съгласие", „достъпност" са думите, „превзети" в кампанията на левите кандидати, като само Ивайло Калфин говори за съгласие.

Левите рядко говорят за ГЕРБ, самият ГЕРБ говори за себе си, обясни Чавдар Найденов. Радан Кънев пък говори основно за правосъдие, става ясно от мониторинга.

Менда Стоянова и Лиляна Павлова пък са надговорили лидера си Бойко Борисов по темата „саниране".

Почти липсва темата за олигархията, задкулисието и мафията, подчерта още Найденов.

От речника на кандидатите за народни представители е изчезнало и името Пеевски. Той е споменат само два пъти.

ГЕРБ и десните избягват темата за Русия и санкциите, подчерта Чавдар Найденов. Левите обратно - говорят за тази тема. Само Радан Кънев е говорил, че Русия е заплаха за нас.

Станишев изобщо не се споменава в изследваните източници. Орешарски е споменат само два пъти.

ДПС е атакувано от всички, коментира още Найденов резултатите от изследването. Десните по-често споменават ДПС, но и левите не щадят доскорошния си партньор.

Левите акцентират в кампанията към увеличаване на данъците за високите доходи и голямото наследство. Традиционно леви теми се изземват от ГЕРБ и РБ, подчерта Чавдар Найденов.

Стана ясно, че основните изявяващи се от реформаторите са Радан Кънев и Меглена Кунева.