Държавният служител ще минава първо през централизиран и децентрализиран конкурс и тест. За това се споразумяха държава, работодатели и синдикати на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

През подобен подбор ще минава всеки, който иска да заеме държавна служба. Целта е да се избегнат политическите назначения.

"По този начин може да въздействаме и срещу спонтанните своеволни политически назначения при промяна на екипите за управление, за да се гарантира стабилността на администрацията", обясни при представянето на законопроекта на социалните партньори Румяна Бъчварова.

И синдикати, и работодатели бяха единодушни, че такъв закон трябва да има, но има доста несъвършенства. Юристите на бизнес организациите обаче посочиха, че няма такова „животно" като децентрализиран конкурс и посочиха други бележки, като изрично бе подчертано, че проектът получава подкрепа, ако се редактира.

Занапред ще има и забрана за назначаване на лица по заместване, които не са преминали централизиран конкурс, както и на служители в държавната администрация на непълно работно време без конкурс, когато става въпрос за длъжности за пълно работно време.

Ще бъде забранено още на ръководни длъжности да се назначават служители на непълно работно време или пък такива, наети на такъв щат да преминават на пълно работно време в друга администрация, изреди основните промени Бъчварова.