Турция, Испания и Великобритания са страните, от които традиционно се подават най-много заявления за гласуване в чужбина. Едва ли секциите зад граница ще са над 800.

Това стана ясно от брифинг на Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

Единна народна партия не е регистрирала кандидатски листи. Друга формация не е регистрирала листи в два избирателни района.

Над 16 000 подадени заявления за гласуване в чужбина, най-много в Турция

Над 16 000 подадени заявления за гласуване в чужбина, най-много в Турция

В Турция ще бъдат инсталирани и най-много машини - 109

Иначе в 9363 секции у нас ще се гласува с машини. В 1104 секции ще се гласува с две машини. Машинно ще се гласува в 290 секции извън страната, а в 235 секции ще има две машини.

Томов обясни, че сайтът на ЦИК е доминиращ в подаването на заявления за гласуване в чужбина.

С 11 100 машини ще гласуваме на 2 октомври

С 11 100 машини ще гласуваме на 2 октомври

6,8 млн лв. без ДДС ще ни излязат устройствата за парламентарните и частичните избори наесен

Два пъти по-малко са заявленията за гласуване в чужбина в сравнение с вота миналата година. Томов припомни, че тогава те са били 60 000 и смята, че по-малкото подадени заявления се дължат на либерализирания режим за разкриване на секции в чужбина.

Във връзка с липсата на регистрирани листи на Единната народна партия припомняме, че на 28 август движение "Ние идваме!" обяви, че се оттегля от участие в изборите заедно с мандатоносителя си EНП. Тя участва и във вчерашното теглене на номерата на политическите сили в бюлетината за 2 октомври, тъй като не е изтеглила документите си за участие във вота. Жребият вчера постави "Български възход" под номер 15 в бюлетината, ДБ са под номер 25, а на БСП се падна 28. ГЕРБ-СДС са под номер 24, "Атака" е с 27-ми номер. Жребият отреди на ВМРО номер 5. ИТН са под номер 19, ПП - 9, на НФСБ се падна 8, за Възраждане е номер 14, а ДПС получи номер 1. "Изправи се България" е под номер 17.

Към датата на брифинга на ЦИК миналата седмица - 25 август, подадените заявления от българи за гласуване извън страната бяха 18 109 - по-малко спрямо последните три вота. От Централната избирателна комисия обясниха намалението с промяната в Изборния кодекс, обвързваща разкриването на секции с броя на гласуването на предходните избори.  Предвижданата тогава бройка на машините, с които ще се гласува на 2 октомври, беше 10 993, като предварителната цифра беше изчислена по предварителни списъци, подадени заявления и гласували на минали избори. Миналата седмица стана ясно още, че "Български пощи" не могат изцяло да организират транспорта на машините до секциите в страната се обявява обществена поръчка в тази връзка.

В същия ден и МВнР даде разяснения по подготовката за вота зад граница. Бе съобщено, че най-много заявления за гласуване от наши сънародници зад граница са подадени в Турция - 10 146, следвани от Великобритания, Испания, САЩ, Италия. Беше оповестен и броят на предвидените за момента места за гласуване с машини в чужбина - 289, в 55 секции с една машина, в 234 - с две машини. Машините са общо 523, най много от тях - 109 - ще бъдат инсталирани 109 в Турция, следва Великобритания - 43. Към 25 август 48 държави вече бяха дали разрешение за провеждане на избори на 2 октомври.