Централната избирателна комисия (ЦИК) прие решение за откриване на процедура на договаряне без предварително обявление за възлагане на обществена за осигуряване на машинното гласуване за изборите за народни представители на 2 октомври и за частични избори за кметове на 9 и 23 октомври 2022 г.

Предвижда се машините за за парламентарния вот да бъдат до 11 100.

Поръчката включва инсталиране на демоверсия на електронна бюлетина на до 500 машини за гласуване гласуване (СУЕМГ) и настройване на до 11 100 устройства, както и дейности по логистично осигуряване, техническо обслужване машините и транспортирането им в страната за изборите на 2 октомври 2022 г.

Проверяват с нова методика читави ли са машините за гласуване

Проверяват с нова методика читави ли са машините за гласуване

До 26 август всички заинтересовани страни могат да предоставят становище

Включено е и параметризиране на бюлетините, конфигуриране, инсталиране настройване, логистика, техническа поддръжка и транспорт на до 15 машини за частичните избори за кметове на 9 и 23 октомври 2022 г. и за евентуалния втори тур на двата вота.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е в размер на 6 800 000 лева без ДДС.

За участие ще бъдат поканени "Смартматик Интернешънъл Холдинг" и "Сиела Норма".

ДБ обжалва решение на ЦИК за изходния код на машините за гласуване

ДБ обжалва решение на ЦИК за изходния код на машините за гласуване

Жалбоподателите настояват достъпът до изходния код да бъде осигурен още в рамките на процес

Със свое по-ранно решение ЦИК определи за изборите на 2 октомври 2022 г. машинното гласуване да отпадне за избирателните секции в страната с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме, както и в избирателни секции извън страната, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления по чл. 16, ал. 1 ИК или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.

ЦИК: ПП и ДБ не могат да се обединят

ЦИК: ПП и ДБ не могат да се обединят

На 31 август ще бъде изтеглен жребият за изборните номера на партиите и коалициите