"Демократична България" подаде жалба във Върховния административен съд срещу решение на Централната избирателна комисия от 16 август за организацията на машинното гласуване. С нея ДБ иска да гарантира, че партиите, неправителствените организации и учените ще имат пълен достъп до изходния код от софтуера на машините за гласуване, както повелява Изборният кодекс.

Жалбоподателите настояват достъпът до изходния код да бъде осигурен още в рамките на процеса по удостоверяване, извършен от Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация, а не само в по време на публична процедура по изграждане на системен образ, както е определила ЦИК.

ЦИК заличи регистрацията за изборите на една от коалициите

ЦИК заличи регистрацията за изборите на една от коалициите

Става въпрос за формацията "Дух и традиции"

Ако ЦИК е решила да използва софтуер от изборите миналата година, то той отново трябва да бъде надлежно удостоверен, настоява "Демократична България". "Този подход предполага, че изходният код, удостоверен през 2021 г., е идентичен с изходния код, наличен към момента, като за това трябва да има криптографски гаранции. В противен случай предишното удостоверяване няма как да се счита за действително", се казва в документа до ВАС.

"Демократична България" заявява в жалбата си, че решението на ЦИК "води до нарушаване на един от основните принципи, от които трябва да се води изборният процес - прозрачността, която да позволява на обществото и на всички субекти, които са участници в него, да имат пълното убеждение, че той обективно изразява волята на избирателите".

ЦИК: ПП и ДБ не могат да се обединят

ЦИК: ПП и ДБ не могат да се обединят

На 31 август ще бъде изтеглен жребият за изборните номера на партиите и коалициите