"Коронавирусът ще бъде главният кръчмар в сметките на всички".

Това заяви пред БНР социологът Първан Симеонов по повод предстоящата изборна година.

Според него важна ще е следизборната тактика на участниците в предстоящите парламентарни избори. Той открои два варианта - или всички срещу ГЕРБ, или възроден ГЕРБ.

"Първият е всички срещу ГЕРБ, който е да се събере несъбираемото. Под формата на експертен или програмен кабинет, който да свърши някаква черна работа. Може би с ограничен мандат, а после страната спокойно да легне на нови релси. Нещо, което гледахме в злощастния опит "Орешарски". От мъдростта на тези хора ще зависи дали ще има римейк на 2013-а година и това ще е лошият. Вторият вариант е да се създаде ново пространство за маневриране на ГЕРБ. Тук въпросът е ще се промени ли ГЕРБ и ще се промени ли ДПС. Виждате, че една от модните клюки сега е "ГЕРБ с човешко лице", а една от модните спекулации е какво става с икономическото крило в ДПС, което олицетворяваме с образа на Делян Пеевски. Това ще е едно от нещата, които ще гледаме през 2021-ва, коментира Симеонов.

Вече трябвало да мирише на избори

Вече трябвало да мирише на избори

Според политологът Димитър Аврамов Мая Манолова и "Отровното трио" си направили чист пиар

По думите му ако това е възможно, ще има една голяма въпросителна в лагера на градската десница - ще приеме ли тя един ГЕРБ с по-западно лице.

Според социолога Борисов си е представял 2020-а година като исторически бенефис след успехите през 2019-а - срещу Цветан Цветанов, срещу БСП и срещата с Доналд Тръмп.

"Тъкмо протестите и коронакризата настървяват Борисов да мисли за още управленски мандат, защото той иска да остане с добро в историята, а 2020-а не предложи такава възможност", отбеляза Първан Симеонов.

За какво гласува България през 2021 г.?

За какво гласува България през 2021 г.?

Съзтезателите по изборната писта вече загряват на старта

Във връзка с появилата се хипотеза за Николай Младенов (бивш министър в правителство на Борисов и пратеник на ООН за Близкия изток) като бъдещ премиер на България, Симеонов коментира, че това може да е спекулация и нищо особено, но е показателно за ветровете, които ще духат в България през тази година и трябва да ги наблюдаваме.

Сагата с Младенов е симптоматична с това дали ще продължава американизацията на региона на Балканите. Бойко Борисов има подкрепа от САЩ. Президентът Румен Радев започна да говори изключително активно за инициативата "Триморие". Главният прокурор Иван Гешев намира контакт със западните партньори. ДПС е евро-атлантически ориентирано. Един от основните процеси е дали България ще продължи да се придвижва към американска орбита, смята социологът.

Той не изключи двубой между Бойко Борисов и Румен Радев на предстоящите президентски избори, но подчерта, че Борисов не би бил в много добра позиция, защото настоящият президент има обществено доверие.

"Едно скарване на БСП с Румен Радев може да доведе до разцепване в лявото пространство", прогнозира Първан Симеонов и посочи, че Корнелия Нинова е един от малкото политици, които завършват годината на плюс.