"Вече трябва да мирише на избори, защото в сериозните демокрации избори не се занимават с избори три месеца преди датата им".

Това заяви пред БНР политологът Димитър Аврамов. Той подчерта, че политическите партии се подготвят много по-рано за изборите.

"В България няма реформи, защото няма истинска десница, а има голяма правителствена центристка партия, която мимикрира като дясна. Трябва да се появи истинска десница, но затова трябва лидерство и концепция. Моето уважение към "Демократична България", защото там има ценни хора, които трябва да се подкрепят, но това не е дясна коалиция, а е полудясна. България има нужда от нова качествена дясна партия, структурирана за десетилетия напред, а не, за да обезпечи политическите кариери на един, двама или трима души", обясни политологът.

Аврамов определи като чист пиар подписаното днес от гражданската платформа "Изправи се.БГ" на Мая Манолова и неформалното обединение "Отровното трио" официално споразумение за общо явяване на парламентарните избори.

Манолова и Отровното трио правят блок, а не партия за изборите

Манолова и Отровното трио правят блок, а не партия за изборите

Няма да регистрират партия, дават платформа на гражданите

"Не може адвокат (Николай Хаджигенов от "Отровното трио" - б.р.), човек, който претендира да променя системата, да каже, че партиите не са важни, важни са гражданите. Това е завършена глупост. В политическия процес няма такова нещо като граждани, има политически субекти, които се регистрират по Закона за политическите партии и реализират представителната демокрация", поясни политологът.

Аврамов е категоричен, че когато някой започне да говори за граждани в политиката, това намирисва на интелектуален фалит.

"Г-жа Мая Манолова може би трябва да направи опит за създаване на лява алтернатива, а не да замитат всичко в мъглявината на гражданствеността. Това не е политика", обясни той.

По думите му "Отровното трио" са трима души с биографии, достойни за уважение, участвали в протестите, изиграли позитивна рола и се превърнали в маркетингов продукт.

"Как трима души ще подписват споразумение за демонтиране на нещо си и за гарантиране на честни избори. Как ще стане? Има парламентарно представени партии, има квоти в ЦИК, има изборен закон. Ако някой започва така, ще завърши по-зле, отколкото започва. Ако някой иска да промени статуквото в страната и да свали сегашното управление, трябва да предложи много ясни и конкретни приоритети, които да бъдат припознати от хората", подчерта политологът.

Според Аврамов желаещите да спечелят предстоящите избори трябва да работят много добре, защото иначе има риск да се възпроизведе сегашното статукво и в това няма да има нищо учудващо, защото хората, които са на власт имат целия капацитет на държавата.