Палестинското радикално движение "Хамас" държи двама заложници с български произход. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, цитирана от Нова телевизия. Днес Габриел беше на посещение в Израел с министър-председателя Николай Денков.

"За нас беше важно, че се срещнахме със семейства на заложници и стана ясно, че има двама заложници с български произход. В този момент това е информацията, която можем да споделим", посочи тя.

Мария Габриел увери, че съвместно с Израел се прави всичко необходимо, за да се стигне до освобождаването на заложниците. Тя обеща, че при наличие на повече информация веднага ще бъдат оповестени подробности.

Денков от Израел: Хамас трябва да бъдат изкоренени

Денков от Израел: Хамас трябва да бъдат изкоренени

Българският премиер вижда пълното право на Израел да се бори с терористите

Вицепремиерът определи посещението си в Израел заедно с Денков с думите - солидарност, благодарност и координация. "Така бих определила трите ключови послания, които днес с премиера Денков предадохме на държавата Израел и народа ѝ", заяви Мария Габриел. Външният министър също изрази отново солидарност с Израел. "Координацията трябва да продължи по отношение на усилията ни да не се достигне до регионална ескалация", отбеляза тя.

Хамас готов на компромис - разменя заложниците срещу всички затворници

Хамас готов на компромис - разменя заложниците срещу всички затворници

"Хамас" държи 242 души заложници, а Израел - около 5000 затворници