Депутатите от правната комисия в парламента приеха с 9 гласа "за" да разгледат внесения от РБ проект за налагане на мораториум върху застрояването на парк "Бедечка" в Стара Загора, съобщиха от Гражданския съвет към РБ.

Според Димитър Делчев проблемът с парк "Бедечка" е от доста време. Презастрояването създава обществено напрежение в града. Необходими са спешни мерки от страна на Парламента за запазване на природата и зелените площи в парка от безразборното строителство, заяви Делчев.

Предложението за мораториум на строежите в старозагорския парк е внесено от депутата Димитър Танев. То предвижда налагане на 3-годишен мораториум върху всички строителни дейности и върху издаване на разрешения за строеж на територията на парка.
С него трябва да спрат действията по прилагането на влезлите в сила подробни устройствени планове, както и изменения, допълнения и нанасяне на нови имоти в кадастъра и имотния регистър в границите на тези имоти.

В парк "Бедечка" живеят над 50 вида растения, като само паспортизираните едри дървета са около 1500. Над 150 разновидности са животните, част от които са защитени видове. И защитата на околната среда, и качеството на въздуха, който отдавна е проблем в Стара Загора, са важни за гражданите, мотивира се Димитър Танев.

По думите му, за това време ще може да се направи по-внимателен преглед на действия за обезщетение на собствениците на имоти в парк "Бедечка" с равностойни по площ и категория терени на друго място, както и да се стигне до балансирано решение.

Според представителите на РБ с мораториума кметът на Стара Загора ще може да подготви проект за изменение на Общия устройствен план (ОУП) и последваща изработка на Подробния устройствен план (ПУП) в парк "Бедечка" в обстановка на намален обществен натиск и спазване интересите на всички граждани.

Предложеният от РБ мораториум трябва да се разгледа в края на днешното заседание на Правната комисия. Очаква се мораториумът да се гласува и от Комисията по регионална политика и местно самоуправление в парламента, в която преди няколко месеца беше организирано изслушване на позициите на заинтересованите страни. Гласуването на мораториума в пленарната зала може да стане след като бъде гласуван от двете комисии.