Вицепремиерът Ивайло Калфин заяви, че българският контингент се изтегля от Ирак не само защото мандатът на мисията изтича в края на месеца, а и защото, за да остане трябва да има подписано споразумение за военно присъствие.

"Без мандат на ООН, който изтича в края на годината, присъствието на всяка една страна в Ирак би трябвало да се основава на двустранно споразумение за сигурност в условията за пребиваване на чуждите войски", подчерта той.

По-рано днес стана ясно, че войските на САЩ остават за още 3 години в Ирак, след постигнато споразумение.

Ивайло Калфин подчерта, че България не е и започвала такива преговори,така че след 1 януари даже юридически не би имало основание за присъствие на български войски в Ирак.

Външният министър предупреди, цитиран от БНР, за опасностите, свързани със строителството на големите газопроводи и потреблението на газ на фона на световната финансова криза.

"Опасността не е толкова от оскъпяване на строителството, колкото от липсата на свободни капитали за инвестиция", отбеляза Калфин.

Той посочи още, че това са много скъпи, големи проекти, от една страна, от друга страна е очевидно, че икономиките в Европа изключително забавят ръста си, някои влизат и в рецесия.
Вицепремиерът предупреди, че това ще се отрази на потреблението на газ, поне в близките години.