На втория ден от 56-та поредна годишна конференция по сигурността в германския град Мюнхен българският премиер Бойко Борисов имаше разговори с премиера на Косово Албин Курти, с президента на Молдова Игор Додон и с премиера на Армения Никол Пашинян.

За периода януари-юни 2019 г. стокообменът между България и Армения е 19,576 млн. щ. долара, от които 18,343 млн. щ. долара е българският износ за Армения. Износът ни за периода е нараснал с 53% в сравнение със същия период на 2018-а. Вносът от Армения бележи ръст от 470% и възлиза на 1,233 млн. щ. долара. 

Това стана ясно по време на срещата между Бойко Борисов и премиера на Армения Никол Пашинян

Какво може да очакваме от Мюнхенската конференция по сигурността 2020?

Какво може да очакваме от Мюнхенската конференция по сигурността 2020?

САЩ ще използват ли военна сила за защита на съюзниците от НАТО?

Борисов подкрепи процеса на реформи в Армения. "По-нататъшният им напредък и запазването на политическата стабилност в Армения ще допринеса за просперитета на важния за Европа Кавказки регион", каза българският премиер.

Между България и Армения има академичен обмен на студенти. Друг акцент от срещата на двамата премиери бяха туристическите връзки между България и Армения, за чието развитие помага географската близост между двете страни, сходния бит, религия и култура между България и Армения.  

Борисов поздрави косовския си колега Албин Курти по случай избирането му на премиерския пост. Според Борисов процесът по формиране на правителството в Косово е показал постигането на високо равнище на политическа зрялост и изрази надежда, че страната ще премине към изпълнение на необходимите вътрешни реформи. "Косово е като един събирателен образ на проблеми и очакване за добро бъдеще. Зависи как го водите", каза Борисов на Албин Курти.

Основание за оптимизъм дава рекордният стокообмен с Косово през 2018 година от 77.6 млн. евро, както и запазването на положителната тенденция и през 2019 година, стана ясно по време на разговора.

Премиерът Борисов акцентира също върху европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Пример за българската подкрепа за европейския път на Косово е и предоставената миналата година безвъзмездна финансова помощ по програмата Официална помощ за развитие от 94 хиляди лева.

В рамките на разговора премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че новото правителство на Косово ще продължи усилията и ще допринесе за създаването на условия за пълна нормализация на отношенията със Сърбия

По време на разговора си с премиера на Молдова Игор Додон Борисов изтъкна, че двете страни се възприемат като важни и приоритетни партньори. На Мюнхенската конференция по сигурността е втората среща между двамата в рамките на година. Предишният разговор между Додон и Борисов бе през март 2019 г. на Седмия глобален бакински форум в Азербайджан.

По време на сегашния разговор бе изтъкнато, че е необходимо активизирането на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество.

Борисов акцентира върху 60-хилядната българската общност в Молдова, която е естествена връзка между двете страни