Два диаметрално противоположни спомена за отминалата епоха на комунизма се сблъскаха в НС.

Това са спомените на премиера Бойко Борисов и на червения депутат Георги Божинов.
Спорът между тях започна с един най-обикновен въпрос - Какво е казал Бойко Борисов на 14 май на Конгреса на репресираните и какво има той предвид под думата „безпощаден". Припомняме, тогава премиерът заяви, че трябва да се отговори с безпощадност към тези, причинили страданията на репресираните.

Вие сте царе на манипулацията. Това заяви Бойко Борисов, обръщайки се към левицата, в отговор на въпроса на червения депутат Георги Божинов.

От парламентарната трибуна премиерът посочи представители на репресираните, които бяха днес на балкона на НС и помоли социалистите да ги попитат за преживените страдания през годините на комунизма. "Аз съм ги чул тези истории, защото и дядо ми са го пребили по същия начин като куче", изтъкна Борисов.

По думите на министър-председателя репресираните могат да разкажат страшни истории на социалистите такива, които той като дете е чувал от своя дядо.
В този момент Румен Овчаров репликира с нещо от депутатското си място, което остана скрито от медиите, но предизвика емоционалния отговор на Бойко Борисов, който заяви: "Аз къде не е ваша работа. Аз тука, в пожарната, а ти в Москва. Не ви е срам".

От парламентарната група на ГЕРБ подкрепиха с аплодисменти думите на лидера си.
Борисов реши да "атакува" социалистите с цифри за „погубените човешки съдби по време на комунистическите репресии". "На 1 февруари 45-та година е избит цветът на българската нация, 67 депутати въпреки депутатския им имунитет, 22 министри, 47 генерали и висши офицери, изтъкна Бойко Борисов. Над 10 000 души са осъдени от Народния съд и близо 3000 на смърт", продължи премиерът.

Аз ще се хвана за думата безпощаден, каза той и подчерта:"За мен безпощадно означава никога повече да не ви допуснем на власт". Тази реплика отново "взриви" емоциите сред депутатите от ГЕРБ, които я посрещнаха с бурни аплодисменти и на крака.
„Това означава безпощадно. По-голямо наказание от това за вас няма, ето вижте, категоричен бе премиерът", визирайки реакцията на мнозинството в пленарна зала.
Не съм призовал никой за жестокост, нито за бруталност, посочи премиерът, връщайки се към изказването си от 14 май. Точно вие да се плашите от безпощадност, вие дето сте направили тези безобразие, обърна се той към депутатите от левицата, несъгласен с критичния тон на депутата Божинов.

"Аз съжалявам, че не използвах думи, които може би по щяхте да приемете - "с нежни манипулации, с внимание, с такт да изместим БСП от властта". В случая с думата безпощадно съм имал предвид никакви компромиси, никакви коалиции, никакви договорености с вас", изтъкна Бойко Борисов.

Радвам се, че колкото повече сме на власт, толкова повече виждам, че вие си търсите да си изсмучите от пръстите нещо, с което да можете да ни атакувате, допълни министър-председателя.

Социалистите, по думите му, се хванали на това му изказване от 14 май, защото нямало друго срещу него. „Желая ви да сте живи и здрави и успех на изборите", пожела премиерът на левицата в края на изказването си.

В своето питане към премиера Георги Божинов посочи, че с изказването си от 14 май Борисов ни върнал в един период от миналото - период на омраза. "Към кои искате да сте безпощаден и как г-н министър-председател смятате да материализирате тази безпощадност?". Георги Божинов се подготвил за парламентарното си питане към премиера и дори се "допитал" до тълковния речник какво означава безпощадност. Видях, че срещу думата безпощадност стои думата жестокост, обясни социалистът.

Вие искате да сте жесток с кого, с членовете на бившата комунистическа партия, продължи с въпросите социалистът. Божинов допълни, че десетки от тези членове на БКП през 2009 са го избрали за министър-председател. Стотици от роднините на народните представители от ГЕРБ са били членове на комунистическата партия, посочи Георги Божинов. Хиляди от днешните членове на днешната партия ГЕРБ са били членове на комунистическата партия, допълни той.

По повод казаното от Бойко Борисов, че БКП причинили страдания на толкова репресирани, и във връзка с репликата на Борисов за дядо си, социалистът разказа пък за своя чичо.

"Моят чичо се казва Петър Иванов Божинов, той е бил 3 години в Белене и като дете ми е разказвал, че политическите затворници в Белене са били отделно от криминалните и рецидивистите". В своите разкази чичото на депутата подчертавал разликата между тези групи затворници. Според червения депутат обаче премиерът не правил подобна разлика и искал за съюзници и едните, и другите от Белене.
След парламентарния контрол Георги Божинов успя да връчи на премиера Бойко Борисов протестна декларация от БСП-Сливница заради изказването му от 14 май. В нея социалистите изразяват „омерзението си и възмущението си" от изказването на Бойко Борисов.

"Истинско лицемерие, подлост и коварство е, човек който е от репресивния апарат преди 10 ноември 1989 година, член на БКП - хвърлил пагона, за да е се раздели с партийния си билет, който охранява Живков и се кълне в идеалите на комунизма, да изказва съжаление, че преходът у нас не е окървавен, че през изминалите повече от 20 години не е отмъстен", се посочва в декларацията на БСП-Сливница.
Социалистите призовават депутатите на БСП да внесат в НС протеста им "защото такива изхвърляния на един селски хитрец вредят на нацията ни".