Няма да има повторна актуализация на бюджет 2010. Тази категорична позиция изрази в кулоарите на НС финансовият министър Симеон Дянков.

Няма да се наложи актуализация, защото данните са добри, по думите на министъра, особено за приходите от Митниците през юли. През август също има увеличаване на приходите в митническата агенция.

От гледна точка на приходите нещата започват да се съвземат, подчерта Симеон Дянков.

Г-н Костов е опитен и уважаван политик, така че трябва винаги да се вслушваме в нещата, които той казва. С тези думи Дянков коментира изказванията на лидера на ДСБ, че българската икономика спи. "Хубаво е да има и безпристрастно мнение", допълни той.

Финансовият министър каза, че от гледна точка на финансова и икономическа политика приема данните на Муудис, на Фич, на Стандарт енд Пуърс.

"България е с единствена положителна перспектива в целия ЕС за тази година според Муудис. Това за мен е най-важно", заяви финансовият министър.

Според него българската икономика се справя така, както икономиките на други европейски страни.

До края на годината Симеон Дянков очаква малък растеж на икономиката ни. Той очаква да се сбъдне прогнозата на МВФ за изход от кризата до края на 2010.

"Тази година не са ни нужни външни средства, заем от МВФ определено няма да се взема нито тази, нито следващата, нито по-следващата година", обясни той.

До края на мандата на ГЕРБ ще има увеличаване на заплатите в обществения сектор, обеща Дянков и допълни, че след бюджет 2011 ще стане ясно ще има ли ръст на пенсиите.

Финансист номер 1 не е притеснен от идеята на БСП да сезира прокуратурата за резерва на НЗОК.

"Това е политика водена едно десетилетие. През всички години от 2000 до 2010 година водим една последователна политика, ние просто следваме тази политика", коментира Дянков.

От тази гледна точка няма причина за каквото и да е притеснение, правителството не е харчило пари от резерва на касата за покриване на други разходи и няма да го прави, допълни той.

До 2009 година дефицитите по бюджета на НЗОК са били покривани от републиканския бюджет.
През 2006 година, когато касата започва да финансира изцяло болничната помощ, средствата по преходния остатък в БНБ намаляват до 367 млн. лева.
През 2007 година дефицитът по бюджета на НЗОК  е покрит с 339 млн. лева от републиканския бюджет.
През следващата година разликата между приходите и разходите на НЗОК възлиза на 206 млн. лева, които също са осигурени от републиканския бюджет.

През 2009 и 2010 година бюджетът на НЗОК се формира единствено от приходи от здравноосигурителни вноски и трансфери за здравно осигуряване.
„Субсидии от републиканския бюджет не са необходими и такива не са правени", заяви още Симеон Дянков пред депутатите.

По предварителни данни, наличностите по сметки на НЗОК в БНБ към 31 юли 2010 г. са в размер на 1,234 млрд. лева. От тях по текущи бюджетни сметки са 884,7 милиона лв., а по депозитни сметки - 350 милиона лева.