Спя спокойно.

Това заяви финансовият министър Симеон Дянков на въпрос как живее с мисълта, че е един от най-нехаресваните министри в това правителство.

Важно е дали фискалната стабилност се държи или се подобрява, а това е факт.

Финансовата картина на България се подобрява. Икономиката започна да раста, за разлика от нашите съседи.

Положителното, което се случва, е главно в износа,коментира още в студиото на БиТиВи финансовият министър Симеон Дянков.

„Износът ни не е кух. Той расте с близо 50% и отива в нови пазари", допълни той.

По думите му данните са износа са най-лесно проверими.

Ще е хубавo г-н Костов да каже с какво не е съгласен, каза Симеон Дянков по повод на вчерашното изявление на ДСБ, с което стана ясно, че тъмносините няма да подкрепят бюджет 2011 в този му вид.

Според финансовия министър истинският въпрос е дали това правителство води дясна политика и обясни два критерия за това: 

  • ниски данъци 
  • какво е преразпределението

По думите му това е най-дясното правителство от 15 години насам.

Според Симеон Дянков правителството е взело две смели и правилни решения - всички пари от здравната каса да отиват за здравеопазване и да не се отлага решението кога да се плащат ранните пенсии.

Въпреки, че лекарите скъсаха споразумението, ние продължаваме да изпълняваме всички точки по споразумението, каза още Дянков.

Министърът изтъкна, че в бюджета за 2011 г. са предвидени повече пари за здравеопазване, отколкото за тази година.

На въпрос ще има ли доплащане в здравеопазването той отговори: "В момента трябва да се случат доста други неща в здравеопазването, преди да се стигне до доплащане."

Министърът на финансите обяви, че все още очаква частните фондовете да обявят дали са водили добра инвестиционна политика и могат да осигурят нормални месечни издръжки на хората, които имат право на ранна пенсия. 

Социалният министър Тотю Младенов и управителят на НОИ Христина Митрева представиха вчера поправки в Кодекса за социално осигуряване (КСО), според които от 1 януари 2011 г. вноските за работещите първа и втора категория труд ще се правят в нов фонд "Ранно пенсиониране" в НОИ, а не в професионалните фондове, както беше от 2000 г. досега.

Ако частните фондове започнат да плащат от 1 януари добри пенсиии ако са водели добра инвестиционна политика, средствата, натрупани в тях няма да бъдат дадени на управление на НОИ. Но ако това не е така, на нас ни трябва нова политика и нов титуляр на сметката, който да я управлява, обясни Дянков.