Генерал Луков е български национален герой, затова той трябва да бъде почитан и уважаван - дали с марш или с цветя няма значение. Това коментира зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

Той определи като странен въпроса дали Луков марш трябва да бъде проведен или да бъде забранен от столичните власти. Припомняме, младежите на БСП преди седмица излязоха с декларация срещу провеждането му и поискаха Йорданка Фандъкова да го спре.

Oт фондация "Хoра срещу нацизма" също скочиха срещу планираното за 18-ти февруари традиционно шествие. Според тях под прикрието на тазгодишното му мото "Ден на герои", неговите организатори за пореден път целят да демонстрират своя култ към откритите фашистки и расистки виждания на някогашния министър на войната и легионер от времето на Втората световна война, ген. Христо Луков.

Те са категорични, че денят на марша е повод за участниците в него да използват името на Васил Левски и "приравнят антисемитската идеология на ген. Луков с общочовешките ценности за равноправие и мирно съжителство на хора от всички етноси, изповядвани от Левски."

Според Ангел Джамбазки страшно нелепо е да се правят връзки с нацизма, като поясни, че по времето, когато ген. Луков е водил битки за Кюстендил не е имало фашизъм и националсоциализъм.

Според него тези твърдения се разпространяват от „човеци с хормонални проблеми", които не четат и не познават историята.

Повод да потърсим зам.-председателя на ВМРО за коментар е участието му в Международната националистическа конференция "Европа на свободните нации, а не диктатура на евробюрократите".

Темата не неговия доклад ще бъде - Циганизация и цигански въпрос в България и Европа. Хронология на десоциализацията и самоизолацията на циганите в българското общество. Причини и последици. Възможни решения на този въпрос в България и в Европа".

Целта на участието му в конференцията е защита на националната идея.

Докладчиците от България и тези от чужбина ще бъдат по четири. От чуждестранните гости ще говорят - професор Пиер Виал от Франция, Жан-Люк Гаске от Белгия, Михаел Щолер от Германия и Франо Църко от Хърватска.

От българска страна ще говорят Симеон Костадинов, Пламен Димитров, Антон Рачев и Ангел Джамбазки.

Пламен Димитров поясни, че няма да има представители на „Атака", тъй като те не участват в организацията на конференцията.