"Дебатът в Европейския парламент за България и върховенството на закона беше показателен. Такива дебати се правят, когато опозицията в една държава атакува своето правителство и тези, които нямат интерес от политически интерес от българските събития, не присъстват в залата. Малкото хора по време на дебата е знак, че евродепутатите не се интересуват от вътрешни крамоли".

Това заяви пред БНР евродепутатът Ангел Джамбазки от групата на Европейските консерватори и реформисти.

Според него е неприемливо смесването на различни теми - процеси, политически позиции, в проекта за резолюцията, която ще бъде подложена на гласувана в ЕП в четвъртък.

Брюксел бил принуден да признае, че България е в тежка криза

Брюксел бил принуден да признае, че България е в тежка криза

Според евродепутата Иво Христов дебатът е показал безпомощност на европейските институции

"Крайнолевият либерален консенсус в Европа си има своите азбучни теми, които идеологически изтъква и налага по всякакъв повод, без да се интересува от конкретиката. В момента колеги се възползват от това, че в България има някакъв политически процес и така спекулират и извращават протеста на българските граждани. Вкарват крайно противоречивите си и неприемливи тези. Когато говорим за върховенство на закона, трябва да се върнем на определението за него. Големият парадокс е, че всички наши политически опоненти твърдят, че са много притеснени от липсата на върховенство на закона в България, но отричат решение на независимия български конституционен съд", отбелязва Джамбазки.

По думите му натискът за това Европейската комисия да решава на кого да спре или да пусне европейските фондове минава през скандални текстове, които нямат общо със злоупотребите и корупцията.

Имат общо с категорични искания и настоявания за това законодателствата в държавите да бъдат променяни - семейни законодателства, отношения, уточнява евродепутатът.

Протестите у нас разгорещиха дебата в ЕП

Протестите у нас разгорещиха дебата в ЕП

Българските депутати не си спестиха стари вътрешнополитически обвинения