"Дебатът в Европейския парламент за България и върховенството на закона е етапна победа за хилядите българи, които не се умориха да протестират. Брюксел най-сетне беше принуден да признае, че България е в тежка криза на демокрацията. Неприятното е, че пороците се знаят отдавна. Европа, в частност Германия, също носи отговорност за кризата с наивната си и понякога користна подкрепа към режима на Борисов".

Това заяви пред БНР евродепутатът Иво Христов.

Според него дебатът е показал и цялата безпомощност на европейските институции, "които дори не могат да формулират избистрено мисълта си, защото робуват на брюкселския език". 

"На европейски жаргон покварата, провалите, погазването на закона и демокрацията се наричат с евфемизма предизвикателства, а различните законови актове, с които нашите власти извращават препоръките на Комисията, се наричат напредък. Чиновническият манталитет, компромисният дух, обтекаемите формулировки са отнели на Брюксел способността да изрича истинатa. Европа е абстрактен коментатор, който се радва на старите си лаври", подчерта Христов.

По думите му да се очакват отчетливи действия от Брюксел е нереално. Нашата демокрация е наша рожба и ние трябва да бдим над нея, ние трябва да ѝ върнем правилата, смята евродепутатът.

Дебатът в ЕП бил пълен провал за клеветниците на България

Дебатът в ЕП бил пълен провал за клеветниците на България

Александър Йорданов вижда политически интерес на социалистите да омаскарят страната ни

Според него е възможно Европейската комисия да се активизира повече заради новите механизми, които обвързват европейските фондове с върховенството на закона.

"Това дава достатъчно аргументи на Комисията да лиши България от тези фондове. Лошото е, че следващите управляващи, които и да бъдат те, ще плащат греховете за 10 години съглашателство на Комисията с режима на Борисов", изтъкна още Христов.

Евродепутатът изрази надежда, че в четвъртък резолюцията за България ще бъде приета в Европейския парламент.

"Това би било първа стъпка към оздравяване на българската обществена и политическа среда. Това, че външните фактори осъзнават наличието на голям проблем в България", допълни той.