Пълен провал за клеветниците на България. Така евродепутатът от СДС/ЕНП Александър Йорданов определи пред Bulgaria ON AIR снощния дебат в ЕП за върховенството на закона и корупцията у нас.

По негови думи интересът към дискусията за страната ни е бил минимален, което означавало, че това е един "съчинен и измислен дебат".

Йорданов изтъкна, че от 750 евродепутати снощи в пленарната зала са били едва 33, като 9 от тях са били българи.

"Говорене срещу България имаше, то дойде от депутати социалисти, от "зелените". Участваха дежурните говорители срещу България", коментира евродепутатът. Той бе категоричен, че този дебат и проектът за резолюция са абсолютно безсмислени.

Протестите у нас разгорещиха дебата в ЕП

Протестите у нас разгорещиха дебата в ЕП

Българските депутати не си спестиха стари вътрешнополитически обвинения

Според него представителите на БСП имат чисто политически интерес да омаскарят България.

Йорданов подчерта, че ЕП е отговорил най-авторитетно чрез Вера Йоурова и изказването на Манфред Вебер, че в страната ни са се извършили реформи, тя е изминала сериозен път на реформиране и демокрацията функционира.

Евродепутатът посочи, че щом българите протестират, значи у нас има демокрация.

"Г-н Вебер подчерта, че смяна на правителства не се постига чрез улични демонстрации. Парламентът при демокрацията казва кога ще бъдат изборите. Предсрочни избори, според българската Конституция, може да има само след като три пъти поред в парламента не може да се състави правителство", заяви Йорданов.

В началото на този месец Комисията по граждански свободи на Европейския парламент (LIBE) одобри с 35 гласа "за", 30 гласа "против" и 1 глас "въздържал се" проект за резолюция относно "значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите" в България.

В края на миналия месец Брюксел публикува първите доклади за върховенството на закона в страните членки на Европейския съюз.

Резолюцията на ЕП за ситуацията у нас била ляв текст според Ковачев

Резолюцията на ЕП за ситуацията у нас била ляв текст според Ковачев

"Защо ни е резолюция, ако тя не се приема от българското общество?", пита Кючюк