Речта на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен е разочароваща, пълна с противоречия и полуистини. Това каза българският евродепутат и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки в Европарламента по време на дебатите ден след като Урсула фон дер Лайен произнесе своята реч.

Джамбазки обвини ЕК, че пропагандира темата за върховенството на закона, докато смята да наруши фундаменталния Договор за функционирането на ЕС, теглейки заем, който ще трябва да бъде плащан от бъдещите поколения.

Ключови моменти от речта на Урсула фон дер Лайен

Ключови моменти от речта на Урсула фон дер Лайен

Политическият климат се промени изключително много оттогава

По време на изказването си Джамбазки обяви като противоречиви пакета "Мобилност" и "Зелената сделка". Мотивите му са, че докато ЕК определя като един от своите основни приоритети намаляването на безработицата в същото време краде работни места от Централна и Източна Европа чрез насилствено наложения от ЕК пакет "Мобилност". ЕК се кани да закрие десетки хиляди работни места заради заложените изисквания в т.нар. "Зелена сделка", обясни Джамбазки.

Относно ескалацията на напрежението в Източното Средиземноморие Джамбазки остро критикува евродепутатите от групата на социалдемократите и "Зелените" за това, че продължават да затварят очите си пред неоосманистките териториални амбиции на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Той призова институциите да спрат да "наливат" европейски пари в Ердоганова Турция и да осъзнаят, че създалото се напрежение в региона е провокация от страна на турския диктатор към европейските ценности и европейския начин на живот.