Евродепутатите осъдиха действията на Турция в гръцката и кипърската изключителна икономическа зона и изразяват пълна солидарност с двете страни членки на Европейския съюз.

Евродепутатите изразиха загрижеността си относно продължаващия спор и свързания с него риск от по-нататъшна военна ескалация между страни членки на ЕС и страна кандидатка за членство в ЕС.

Турция изтегли Oruc Reis от бреговете край Кипър, Гърция приветства
Обновена

Турция изтегли Oruc Reis от бреговете край Кипър, Гърция приветства

"Това е положителен сигнал"

Преди специалното заседание на Европейския съвет на 24/25 септември относно опасната ескалация и ролята на Турция в Източното Средиземноморие, евродепутатите изразиха пълната си солидарност с Гърция и Кипър в резолюция, приета с 601 гласа "за", 57 "против" и 36 въздържали се.

Заявявайки, че ЕС е ясен и решен да защитава своите интереси, евродепутатите призовават Турция незабавно да прекрати всякакви по-нататъшни незаконни проучвателни и сондажни дейности в Източното Средиземноморие, да се въздържа от нарушаване на гръцкото въздушно пространство и териториалните води на Гърция и Кипър и да спре "националистическата подстрекаваща към война реторика".

Борел: Повратен момент в отношенията на ЕС с Турция
Обновена

Борел: Повратен момент в отношенията на ЕС с Турция

Евролидерите ще обсъдят ситуацията около Турция на среща следващата седмица

Решение може да се намери само чрез диалог, дипломация и преговори, казват евродепутатите, призовавайки всички замесени участници, особено Турция, да се ангажират с неотложна деескалация, като изтеглят своите военни сили от района. Те приветстваха решението на Турция да изтегли един от своите кораби за сеизмични изследвания от района на 12 септември като първа стъпка към смекчаване на напрежението, като същевременно осъдиха плановете на Турция да удължи срока на действие на друг сондажен кораб.

Евродепутатите изразяват сериозна загриженост относно настоящото състояние на отношенията между ЕС и Турция, които са сериозно засегнати от тежката ситуация с правата на човека в Турция и ерозията на демокрацията и върховенството на закона.

Турция поиска от САЩ да се върнат към неутрална позиция за Кипър

Турция поиска от САЩ да се върнат към неутрална позиция за Кипър

Меморандумът за разбирателство няма да служи на мира и стабилността

Те призовават както Турция, така и страните членки да подкрепят политическия диалог в Либия и да се придържат към оръжейното ембарго, наложено от Съвета за сигурност на ООН. Евродепутатите изразяват съжаление за негативното въздействие на текущата турска външна политика и други действия в Средиземноморието върху стабилността на региона, включително Сирия.

Настоявайки, че допълнителни санкции могат да бъдат избегнати само чрез диалог, те призовават Европейския съвет да бъде готов да разработи допълнителни ограничителни мерки, които трябва да бъдат секторни и целенасочени и няма да имат неблагоприятно въздействие върху народа на Турция или пребиваващите там бежанци.

През последните няколко месеца напрежението се засилва заради засилените дейности на Турция за проучване на газ в района в рамките на изключителната икономическа зона на Гърция и Кипър. Междувременно Гърция и Турция поставиха своите военни в бойна готовност и изпратиха военни кораби в района. 

Турция не очаква ЕС да наложи санкции

Турция не очаква ЕС да наложи санкции

Чавушоглу повтори, че Турция е открита за разговори