Турция не очаква ЕС да наложи санкции заради спора с Гърция в Източното Средиземноморие, обяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от "Ройтерс".

Вчера турският изследователски кораб Oruc Reis се оттегли от оспорваната акватория.

Турция поиска от САЩ да се върнат към неутрална позиция за Кипър

Турция поиска от САЩ да се върнат към неутрална позиция за Кипър

Меморандумът за разбирателство няма да служи на мира и стабилността

ЕС заяви, че напълно подкрепя Гърция и Кипър в спора им с Турция и предупреди, че подготвя потенциални санкции, ако не започне диалог. Евролидерите може да вземат решение на срещата на върха на 24-25 септември.

Чавушоглу повтори, че Турция е открита за разговори без предварителни условия, но добави, че корабът Oruc Reis ще възобнови операции, след като се върна на турското южно крайбрежие в неделя.

Министърът подчерта, че не очаква евролидерите, които вече се съгласиха да се наложат умерени санкции срещу Турция да приемат допълнителни стъпки следващата седмица, но такива мерки не могат да се изключат.

Турция изтегли Oruc Reis от бреговете край Кипър, Гърция приветства
Обновена

Турция изтегли Oruc Reis от бреговете край Кипър, Гърция приветства

"Това е положителен сигнал"

"Може би срещу нашия кораб, нашата компания, физически лица. Те са приемали такива решения в миналото. Ще се откажем ли от нашата непоколебимост? Не, нашата решителност ще се увеличи", предупреди той пред NTV.

Заплахата от санкции отчасти тласна турската лира по-дълбоко в рекордно ниска територия, което допълнително усложнява възстановяването на страната от резкия икономически спад заради пандемията от коронавирус.

Говорителят на президента на Турция Ибрахим Калън написа в "Туитър", че може да се намери мирно решение.

САЩ - загрижени заради действията на Турция в източното Средиземноморие

САЩ - загрижени заради действията на Турция в източното Средиземноморие

Повишаването на военното напрежение помага само на враговете

"Гърция и страните от ЕС не трябва да пропиляват шанса за дипломация и трябва да предприемат реципрочни стъпки", обяви той без да уточнява.

По-рано днес Турция призова САЩ да се върнат към неутрална позиция за Кипър.