Американският държавен секретар Майк Помпео е на посещение в Кипър, където се срещна с президента Никос Анастасиадис, съобщава "Ройтерс".

Двамата подписаха меморандум за взаимно разбирателство с цел по-нататъшно сътрудничество в областта на отбраната. Под документа са стоят подписите на Помпео и кипърския външен министър Никос Христодулидис.

Турция с нови военноморски учения край бреговете на Кипър

Турция с нови военноморски учения край бреговете на Кипър

Не стихва напрежението в Източното Средиземноморие

По време на срещата американският държавен секретар обърна внимание, че САЩ продължават да са сериозно загрижени заради действията на Турция в източното Средиземноморие и призовават за дипломатическото решение на кризата.

"Страните от региона трябва по дипломатичен и мирен път да разрешат противоречията си, включително в областта на сигурността, енергийните ресурси и въпросите за морските територии", подчерта Помпео по време на съвместна пресконференция с президента на Кипър - Никос Анастасиадис.

Той бе категоричен и че "повишаването на военното напрежение не помага на никого освен на враговете на Кипър и Турция, които биха искали да видят разделение в трансатлантическото единство.

Припомняме, че в източната част на Средиземно море напрежението между Турция, Гърция и Кипър се повиши заради противоречащи си претенции към морските райони, където се предполага, че има богати залежи на природен газ.