Правителството на Гърция приветства завръщането на турски изследователски кораб в пристанище по-рано днес от спорната зона в Източното Средиземноморие, който кораб е в основата на летния конфликт между Гърция и Турция заради суверенните права върху енергийните ресурси в района, съобщава "Асошиейтед прес".

Макрон, не се замесвай с Турция, ще имаш проблем с мен, заплаши Ердоган

Макрон, не се замесвай с Турция, ще имаш проблем с мен, заплаши Ердоган

Господин Макрон, вие ще имате още проблеми с мен

Изследователският кораб Oruc Reis се завърна близо до южното турско пристанище Анталия за първи път от седмици, след като Турция обяви през юли, че изпраща кораб за работа във води, за които Гърция твърди, че са изключителна юрисдикция на страната.

"Това е положителен сигнал. Ще видим как ще се развие това, за да направим правилна оценка", заяви говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас пред местния телевизионен канал Skai.

Турция потвърди, че изследователският кораб се е върнал на турското крайбрежие, но предупреди, че това не означава, че Анкара се отказва.

"Ще има планирани движения назад и напред", каза турският военен министър Хулуси Акар пред Анадолската агенция в Анталия, Южна Турция. Но той подчерта, че това не означава, че Турция "ще се откаже от правата си там".

Гърция се превъоръжава

Гърция се превъоръжава

В контекста на напрегнати отношения с Турция

Спорът за потенциалните залежи от петрол и газ предизвика военно струпване в Източното Средиземноморие. Номиналните съюзници в НАТО Турция и Гърция изпратиха военни кораби в района, където Oruc Reis беше ангажиран със сеизмични изследвания и проведоха военни учения, за да отстояват своите териториални претенции.

НАТО се намеси, организирайки преговори между военните на двете страни, за да предотврати потенциален въоръжен конфликт.

Турция и Гърция преговарят в НАТО за предотвратяване на война

Турция и Гърция преговарят в НАТО за предотвратяване на война

Гърция призова ЕС да наложи санкции на Анкара