За първи път от близо две десетилетия Гърция е започнала мощно да се превъоръжава - тя е купила 18 френски изтребителя "Рафал", четири хеликоптера на военноморския флот, четири мултифункционални фрегати, съобщава АФП.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е обявил тази вечер в Солун, че освен че купува изтребители, има намерение да увеличи армията с 15 хиляди души и да се подготви за различни видове кибер атаки.

"Настъпи времето да укрепим въоръжените си сили. Това е важна програма, която ще ни даде възможност да се похвалим с национален щит", обяви Мицотакис и допълни, че планът ще донесе на страната хиляди нови работни места. Той предвижда и мерки, засягащи гръцкия военнопромишлен комплекс.

По-конкретно инвестиране на американски капитали в модернизацията на корабостроителницата в Елефсина, нов стратегически инвеститор в корабостроителницата Скараманга. Заводът за военни автомобили също ще бъде приватизиран от нов собственик, а гръцката самолетостроителна компания ще се превърне в център за поддръжка на самолети.

Амбициозната цел си струва - Гърция смята категорично да спечели в спора за военно надмощие с Турция, убеден е Мицотакис, като обвини Турция, че застрашава източните граници на Европа.

Той допълни, че ще обяви още детайли около военната си програма на пресконференция в неделя. Очаква се на нея да разясни каква ще е цената й, след като предвижда и нови противотанкови оръжия, и военноморски торпеда, и военновъздушни ракети.

Френската връзка

Смята се, че Мицотакис си е избистрил обявената в събота програма след разговори с френския президент Еманюел Макрон, с когото участваха на среща на върха на южноевропейските лидери в Корсика.

Франция решително подкрепя Гърция в неособено топлите й отношения с Турция и Кипър.

В същото време турският президент предупреди френския си колега да не се забърква в случващото се в Гърция Освен това Реджеп Тайип Ердоган призова Гърция да "стои настрана от грешни" действия.

Скандалът между Гърция и Турция ескалира миналия месец, когато Анкара реши да прави проучвания, като изпрати изследователски кораб и малка флотилия да извършат сеизмични изследвания във води, които Гърция смята за свои.

В статия, публикувана тази седмица едновременно в The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung и Le Monde, Мицотакис повтаря желанието си за диалог с Турция, при условие че тя спре да действа "като провокатор".

Припомняме, че миналия месец Гърция подписа договор за морската граница с Египет, който се възприема като отговор на турско-либийското споразумение от 2019 г., позволяващо на Турция достъп до райони в Източното Средиземноморие, където са открити големи находища на въглеводороди.