Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе първата си реч За състоянието на съюза пред Европейския парламент, откакто пое Комисията през декември 2019 г.

Политическият климат се промени изключително много оттогава, като европейците се борят с икономическите и здравни последици от пандемията от коронавирус, отбелязва "Политико".

"Бъдете смели" за противопоставяне на Русия и Турция, призовава Фон дер Лайен

"Бъдете смели" за противопоставяне на Русия и Турция, призовава Фон дер Лайен

ЕС готви замразяване на активи, подобно на закона Магнитски в САЩ

Ето и някои ключови моменти от речта на Фон дер Лайен:

Лидерът на Комисията призова европейците да останат спокойни и да се доверят на Брюксел.

"Ние превърнахме страха и разделението между страните членки в доверие към нашия Съюз, показахме, че това е възможно, и това е възможно, когато се доверяваме един на друг и се доверяваме на европейските институции", отбеляза тя.

Фон дер Лайен обяви, че здравната криза изисква нови здравни политики. Германският политик подкрепи подсилване на Европейската агенция по лекарствата и създаване на Европейски орган за биомедицински изследвания и развитие като този в САЩ. Тя също обяви планове за голяма среща на върха за световното здравеопазване в Италия следващата година, когато европейската държава е председател на Г-20. Призова за стратегически запаси заради зависимостта от веригата на доставки, предимно фармацевтични стоки.

Фон дер Лайен определи ЕС като обединен съюз, превърнал страха в доверие

Фон дер Лайен определи ЕС като обединен съюз, превърнал страха в доверие

Това е моментът ЕС да поведе, да облекчи бюрокрацията, да постигне благоденствие

Председателят на Европейската комисия защити плана си за установяване на "работна рамка за минимални заплати" в ЕС.

"Всеки трябва да има достъп до минимална заплата", каза бившият министър на труда на Германия.

За бъдещето на Шенген Урсула Фон дер Лайен каза, че ЕС трябва да премахне пречките в единния пазар, да намали бюрокрацията и да възстанови четирите свободи - движението на стоки, услуги, капитали и хора. ЕС трябва напълно да възстанови функционирането на свободното движение. Ние ще предложим нова стратегия за бъдещето на Шенген, съобщи тя.

Председателят на Европейската комисия потвърди нов план за емисиите. "Европейската комисия предлага увеличаване на целите 2030 за намаляване на емисиите до най-малко 55%", съобщи тя.

Фон дер Лайен за Лондон: Тачър никога не би се отметнала за Брекзит

Фон дер Лайен за Лондон: Тачър никога не би се отметнала за Брекзит

В първата си реч За състоянието на Европейския съюз Фон дер Лайен наблегна на думи на Тачър

Фон дер Лайен е убедена, че пандемията е ускорила дигиталните иновации, обявявайки, че "следващото десетилетие трябва да бъде цифровото десетилетие на Европа".

Германският политик обяви, че би искала 37% от отпуснатите 750 милиарда евро за възстановяване от коронавируса да бъдат изхарчени за новия "Зелен курс".

Фон дер Лайен каза, че във времена на криза Европа не се е обърнала към "Европа първа" или "самообслужаща пропаганда". Тя подчерта, че Старият континент ръководи глобалния отговор с агенции като Световната здравна организация.

Председателят на Комисията предупреди, че Пекин "не е наш партньор".

"Китай е преговарящ партньор, икономически конкурент и системен съперник. Отношенията между ЕС и Китай едновременно са едни от най-важните стратегически и едни от най-предизвикателните", предупреди тя. Тя също отбеляза, че Китай трябва да направи повече в борбата с климатичните промени и да се превърне във водещ пример.

Урсула фон дер Лайен разкритикува европейските столици за бавната им реакция във външната политика. "Какво ни задържа? Защо дори прости послания за ценностите на ЕС се отлагат, отхвърлят или се превръщат в заложник на други мотиви? Когато страни членки кажат, че Европа е твърде бавна, аз казвам, бъдете смели и най-накрая преминете към гласуване с квалифицирано мнозинство, най-малко за човешките права и налагането на санкции", призова Фон дер Лайен. 

Шефът на Европейската комисия открито обвини Русия в зловредни действия, включително опити за убийство.

Казах, че отравянето на Алексей Навални не е единичен случай. Този модел не е променен, изтъкна тя, като има предвид руските атаки с отрова, намеса в изборите и други действия.

"И нито една тръба няма да промени това", подчерта тя, като има предвид "Северен поток-2".

Урсула фон дер Лайен обяви, че ЕС е на страната на народа на Беларус. По думите й народът на Беларус не са фигури от някоя шахматна дъска.

По отношение на Турция тя коментира, че опитите за сплашване на съседи от страна на Анкара не са оправдани.

За Брекзит и Доналд Тръмп Урсула фон дер Лайен заяви, че "ние се нуждаем от ново начало със стари приятели от двете страни на Атлантика и от двете страни на Английския канал".

"Ние не винаги сме съгласни с решения на Белия дом, но ние винаги ще ценим високо трансатлантическия съюз", основан на споделена история и връзки между народите.

В предупреждение към Лондон Фон дер Лайен призова Европейския парламент да ратифицира всяка сделка с Обединеното кралство. Тя призова премиера Борис Джонсън да не нарушава закона.

Урсула фон дер Лайен поиска солидарност в областта на миграцията.

Лидерът на ЕК обяви, че в края на месеца Комисията ще приеме първия годишен доклад за върховенството на закона, покриващ всички страни членки.

Според нея бъдещето на Западните Балкани е в ЕС.

Фон дер Лайен заяви, че "свободните зони за ЛГБТ общността" в Полша са "човешки свободни зони", които нямат място в ЕС. Това е най-острата критика на лидера на ЕК към полското правителство.