Урсула фон дер Лайен, ръководителят на Европейската комисия, се обърна към депутатите от ЕС в Брюксел с първото си обръщение за състоянието на Европейския съюз

Преоткрихме това, което ни обединява, превърнахме страха в доверие за общото благо като съюз. Доказваме го с доверие към европейските институции и трябва да подготвим съюза за утрешния ден и следващото поколение, обясни тя.

Ние се отърсихме от старите оправдания, знаме какво е необходимо, имаме план, имаме финансовите средства, остава да запретнем ръкави.

Народите на Европа все още страдат, милиони са несигурни за препитание заради пандемията. Всичко е все още в зародиш. Трябва да помогнем на тези които се нуждаят, добави тя.

Европейската икономика е хуманна, може да омекоти удара и да насърчава свободната стопанска инициатива и конкуренция. Много е важно да заявим предимствата на нашата икономика.

Пандемията не дава признаци да си отиде скоро и трябва да се отнасяме внимателно, отговорно и с единни усилия. Европа стори повече от когато и да било.

Трябва силен европейски здравен съюз. Поставяме на масата въпроса за правомощията в здравеопазването. Да покажем, че Европа отстоява интересите на всеки човек по света, коментира Фон дер Лайен.

Намесата на пазара на труда винаги върши работа, запазват се работни места и капацитет, двигатели на нашата икономка. Избегнахме масовата безработица, защото 40 мил. души се сключиха в схеми за краткосрочна заетост.

От Литва до Испания ще се успокоят домакинствата - европейска солидарност в действия.

Достойнствата на труда са свещена ценност за съюза. Европа трябва да има достъп до минимален доход, минимална заплата е нужна. Минималните заплати вършат работа, крайно време е трудът да осигурява стабилни доходи.

Сега определено не е моментът да се оттегли фискалната подкрепа за икономиката. Трябва да използваме тази възможност, за да направим структурни реформи в нашите икономики и да завършим съюза на капиталовите пазари и банковия съюз. Ще представим законово предложение за създаване на рамка за минимални работни заплати.

Комисията предлага цел за намаляване на емисиите на парникови газове с поне 55% до 2030 г., подобрявайки настоящата цел от 40%.

ЕС ще изгради собствена агенция за биомедицински изследвания и ще свика глобална здравна среща в Италия през следващата година в опит да бъде по-добре подготвен за бъдещи пандемии. Това беше глобална криза, трябва да научим глобалните уроци. Ето защо, заедно с министър-председателя Конте и италианското председателство на Г-20, ще свикам глобална среща на високо равнище.

Това е моментът ЕС да поведе. Да облекчим бюрокрацията, да постигнем благоденствие, обясни Урсула фон дер Лайен пред ЕП.