До края на юли на всички възрастни хора във Великобритания ще бъде предложена ваксина срещу коронавирус. Това обеща британският премиер Борис Джонсън, съобщава ДПА.

Той посочи, че целта е най-уязвимата част от населението да бъде защитена и да се предприемат по-нататъшни стъпки за облекчаване на някои от действащите в момента ограничения.

Досега на над 17 милиона души на Острова е поставена първа доза от ваксината - почти на всеки трети възрастен.

Според правителствения план възрастни хора над 50 години и такива с влошено здравословно състояние ще бъдат ваксинирани до 15 април.

Безплатни COVID-ваксини за всички във Великобритания, дори и за нелегалните имигранти

Безплатни COVID-ваксини за всички във Великобритания, дори и за нелегалните имигранти

Няма да се проверява имиграционния статус преди ваксиниране

Джонсън заяви, че ускореният план за ваксинация ще позволи разхлабването на част от мерките срещу COVID-19 в страната, но "излизането от локдауна ще става внимателно и поетапно".

Премиерът посочи, че Великобритания ще дари излишните си ваксини на по-бедните страни, но само след като британците бъдат ваксинирани.

Думите му са по повод призива на ръководителя на Световната търговска организация Островът незабавно да започне да дава ваксини на по-бедните страни, заявявайки, че "е в интерес както на богатите, така и на бедните страни да имат равен достъп".

Очаква се в понеделник Джонсън да обяви плана си за първо облекчаване на блокадата, наложена в страната. Предполага се, че ще отпаднат забраните за частни събирания на открито, както и индивидуалните посещения в старчески домове.

Война за ваксини между ЕС и Великобритания

Война за ваксини между ЕС и Великобритания

Търкания между доскорошни партньори