Имигрантите, които нямат необходимите документи и разрешения да живеят във Великобритания, все пак ще могат да получават COVID-19 ваксини, без да подлежат на проверки на статуса. Това обявиха от британското правителство, цитирани от "Франс прес".

Всички във Великобритания могат да се регистрират при лекари и да получат достъп до безплатна медицинска помощ на първа линия, независимо от имиграционния им статус.

Великобритания не изключва ежегодно ваксиниране срещу COVID-19

Великобритания не изключва ежегодно ваксиниране срещу COVID-19

Великобритания бърза да ваксинира населението заради разпространението на нови щамове

Някои данни се споделят с вътрешното министерство, което отговаря за контрола на границите и разследването на нелегалната имиграция, включително депортирането на онези, които нямат право да останат.

Британското министерство на здравеопазването обаче даде ясно да се разбере на служителите в държавната Национална здравна служба (NHS), че хората, които получават ваксинации срещу COVID-19, както и тестове и лечение, не подлежат на проверки на имиграционния статус.

"Коронавирусните ваксини ще бъдат предлагани безплатно на всички, които живеят във Великобритания, независимо от имиграционния статус", увери говорител на правителството.

Великобритания отново с над 1000 починали от COVID-19 за 24 часа

Великобритания отново с над 1000 починали от COVID-19 за 24 часа

Вече близо 4 млн. души са заразени

"С онези, които са регистрирани при личен лекар (общопрактикуващ лекар), се осъществява контакт при първа възможност и ние работим в тясно сътрудничество с партньори и външни организации, за да се свържем с тези, които не са регистрирани при личен лекар, за да сме сигурни, че им се предлага и ваксината", допълни говорителят. 

Великобритания разчита на най-голямата си програма за ваксинация досега като изход от една от най-тежките епидемии в света, при която са регистрирани повече от 112 000 починали.

До момента страната е ваксинирала над 11 млн. души, използвайки ваксини или на американско-германския консорциум Pfizer/BioNTech, или на Оксфордския университет и британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca.

Правителството си е поставило за цел да ваксинира 15 млн. души от най-уязвимите хора от населението до края на тази седмица.

Фон дер Лайен: Великобритания ваксинира като моторница, а ЕС - като танкер

Фон дер Лайен: Великобритания ваксинира като моторница, а ЕС - като танкер

Основната причина за разликата между ЕС и Великобритания е по-бавният процес

Но министрите и здравните власти са загрижени, че имунизацията може да бъде подкопана от всеки сегмент от населението, който не получава ваксини.

Не е известно колко хора без валиден юридически статут живеят във Великобритания, като според някои оценки числото достига до 1,3 млн. души.

Междувременно британските власти също така се опасяват, че голям брой хора сред чернокожите и южноазиатските общности също може да не са склонни да участват във ваксинацията, отчасти заради недоверие.

Във Великобритания скастриха ръководители в ЕС, рискували животи с атаките срещу ваксинацията ѝ

Във Великобритания скастриха ръководители в ЕС, рискували животи с атаките срещу ваксинацията ѝ

Във Великобритания подобни атаки рискували да резонират сред етническите малцинства