Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна, че Великобритания действа като "бързоходна моторна лодка" в имунизацията срещу коронавируса в сравнение с "танкера" ЕС, но 27-те страни членки са в правото си да работят съвместно по ваксинирането на хората, пише "Гардиън".

Урсула фон дер Лайен смъмри Русия за Навални и настоява незабавно да го освободи

Урсула фон дер Лайен смъмри Русия за Навални и настоява незабавно да го освободи

Иска и задълбочено и независимо разследване на опита покушение срещу него

Фон дер Лайен също призна, че са допуснати грешки и най-вече не са инвестирали достатъчно за увеличаване на производствения капацитет. Тя също отбеляза, че Комисията е "подценила трудностите" и е трябвало да предупреди обществото предварително, че ще има "лоши и добри моменти".

Но в интервю за девет европейски вестника тя защити Брюксел срещу отправената в последно време критика, че се е забавила със сключването на споразумения с фармацевтични компании. Предимно се визира сделката с AstraZeneca, която е сключена три месеца след договора между Великобритания и компанията.

Урсула фон дер Лайен: ЕС ще получи навреме ваксините на Pfizer

Урсула фон дер Лайен: ЕС ще получи навреме ваксините на Pfizer

Забавянето на производството няма да попречи на доставките за Европа...

Бившият германски военен министър каза още, че колективното вземане и прилагане на решение е тромаво, но се гарантира, че по-бедните страни членки на ЕС няма да бъдат изоставени, според френския вестник La Croix.

"Наясно съм, че сама страна може да бъде бързоходна моторна лодка, докато ЕС е повече като танкер. Преди да бъде сключено споразумение с фармацевтична компания, 27-те страни членки имат пет пълни дни да кажат дали са съгласни, или не. Това естествено забавя процеса. Наистина ние трябва постоянно да си оказваме натиск, за да може всяка стъпка в процеса по вземане на решения да е възможно най-бърза и ефективна", обясни тя.

Урсула фон дер Лайен пое руля на преговорите с Великобритания

Урсула фон дер Лайен пое руля на преговорите с Великобритания

Председателят на Европейската комисия е в постоянен контакт

"Но аз съм напълно убедена, че европейският подход е правилният. По тези ваксини, ние работим по-бързо от обичайното. Не мога дори и да си представя какво би означавало за Европа, по отношение на единството, ако една или повече държави членки имаха достъп до ваксини, а другите нямаха", отбеляза Фон дер Лайен.

ЕС е поставил ваксини на 3,22% от пълнолетните в сравнение с 15,5% във Великобритания. Израел е на първо място с 60% от населението си.

Председателят на Европейската комисия каза, че основната причина за разликата между ЕС и Великобритания е по-бавният процес по издаване на препоръка от Европейската агенция по лекарствата.

"Израел също често е посочван като модел за успех. Страната е високо дигитализирана - и това е хубаво - но личните здравни данни са предоставяни на компании. Това не е нещо, което искаме да направим в ЕС", подчерта тя.

Шефът на Комисията призна също, че блокът е трябвало да отдели повече средства за засилване на производството на ваксини.