Забавянето на производството на ваксината на Pfizer няма да се попречи на доставките й за Европа и всички планирани пратки за първото тримесечие на 2021 година ще пристигнат до края на март. Това заяви на пресконференция председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде Reuters.

Тя е разговаряла с фармацевтичната компания и е получила уверения, че договорените дози за ЕС ще бъдат доставени.

"Както много от вас, разбрах, че Pfizer обяви забавяне, и незабавно се обадих на главния изпълнителен директор... Той ме увери, че всички гарантирани дози за първото тримесечие ще бъдат доставени през първото тримесечие." - посочи Урсула фон дер Лайен.

Учени: ваксината на Pfizer /BioNTech е надеждна и срещу мутациите на коронавируса

Учени: ваксината на Pfizer /BioNTech е надеждна и срещу мутациите на коронавируса

Най-опасното в британския вариант е по-бързото му разпространение

По-рано Норвежкият институт за обществено здраве информира, че Pfizer временно ще намали доставките на ваксината си срещу коронавирус за Европа докато увеличи производствения си капацитет.

От компанията уточниха, че става дума за временен спад, който ще засегне доставките от края на януари до началото на февруари, но ще бъде осигурено значително увеличение на достъпните дози за пациентите в края на февруари и март.

Припомняме, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства инициативата на гръцкото правителство, позволяваща на ваксинираните хора да пътуват свободно, и призова за взаимно признат "ваксинационен сертификат" в страните от Европейския съюз.

Гърция иска от ЕС "ваксинационен сертификат" за всички в Европа
Обновена

Гърция иска от ЕС "ваксинационен сертификат" за всички в Европа

Това е "свобода на движение", ваксинацията не е задължителна, но ваксинираните трябва да могат да пътуват