Американската фармацевтична компания Pfizer временно ще намали доставките на ваксината си срещу коронавирус за Европа, докато увеличи производствения капацитет. Това съобщи Норвежкият институт за обществено здраве, предаде "Ройтерс".

"Получихме това съобщение днес малко преди 10,00 часа. Очаквахме да получим 43 875 дози от ваксината на Pfizer през третата седмица (следващата седмица). Сега изглежда, че ще получим 36 075 дози", се казва в съобщение на института.

Учени: ваксината на Pfizer /BioNTech е надеждна и срещу мутациите на коронавируса

Учени: ваксината на Pfizer /BioNTech е надеждна и срещу мутациите на коронавируса

Най-опасното в британския вариант е по-бързото му разпространение

Намаляването на доставките е заради ограниченото производство на фармацевтичния гигант. Целта на компанията е да увеличили производството до 2 милиарда дози на година от 1,3 милиарда дози в момента, пояснява институтът.

Допълва се, че това временно намаляване ще засегне всички европейски страни. Не е ясно колко време ще отнеме преди компанията да увеличи производствените мощности докрай.

От Pfizer обявиха, че правят промени в процеса, които изискват допълнителни разрешения от регулаторите.

Въпреки че този временен спад ще засегне доставките в края на януари до началото на февруари, ще бъде осигурено значително увеличение на достъпните дози за пациентите в края на февруари и март, се казва в съобщение на компанията.

BioNTech-Pfizer ще произведе 2 млрд. коронавирус ваксини през 2021 г.

BioNTech-Pfizer ще произведе 2 млрд. коронавирус ваксини през 2021 г.

Двете фирми вече са ангажирани за повече от половината от тази бройка

Норвегия получава достъп до ваксините, поръчани от ЕС, благодарение на Швеция, която купува повече от необходимото и ги продава на съседката си.

По-рано бе съобщено, че някои страни членки на Общността са получили по-малко дози от очакваното.