Много държави от Европейския съюз се оплакват, че получават по-ниски от очакваното доставки на ваксини COVID-19 и несигурност относно бъдещите доставки, казаха представители на ЕС пред "Ройтерс", тъй като разпределението протича неравномерно между държавите от ЕС.

Ваксината, разработена от американския фармацевтичен гигант Pfizer с немския партньор BioNTech, започна да се доставя в ЕС в края на декември. Американската биотехнологична компания Moderna започна доставките на своя изстрел тази седмица, след като блокът го одобри на 6 януари.

И все пак около една трета от 27-те правителства на ЕС цитираха "недостатъчни" дози ваксини на видеоконференция на здравните министри.. Те също се оплакват от несигурни графици за бъдещи доставки, добави служителят, без да посочи държава.

Белгия заяви, че очаква да получи само около половината от планираните дози от ваксината Pfizer през януари поради логистичен проблем, докато Литва казва, че тази седмица доставките й ще бъдат намалени наполовина до средата на февруари.

"Производителят ни каза, че съкращенията са за целия ЕС", заяви говорителят на литовското министерство на здравеопазването Витаутас Бениусис пред "Ройтерс".

Бройки ваксини, по-малко от очакваните, бяха доставени на Италия в началото на януари, но въпросът изглежда е до голяма степен решен, каза италиански служител.

Доставките се извършват "в съответствие с договорения график", каза говорител на Pfizer. Няма проблем с производството, но сроковете бяха "амбициозни" и подлежаха на промени, добави тя.

Втори източник от ЕС каза пред "Ройтерс", че по време на друга вътрешна среща на ЕС с дипломати в сряда служител на Европейската комисия заяви, че доставките ще бъдат ограничени поне до март, като производството трябва да бъде увеличено сериозно едва към септември.

Преговарящ на ЕК за ваксините Сандра Галина коментира пред ЕП на публично заседание във вторник, че е чула само три случая на "относително незначителни" жалби за доставки от правителства в ЕС. Говорител на Комисията отказа да коментира опасения относно ограничени доставки и несигурни графици.

Pfizer и BioNTech имат два договора с ЕС за доставка на до 600 милиона дози тази година. Те се договориха да доставят 75 милиона дози през второто тримесечие и повече по-късно през годината. Не е ясно колко дози могат да бъдат разпределени през първите три месеца.

Moderna се ангажира да достави 10 милиона дози до края на март и по 35 милиона през второто и третото тримесечие. Още 80 милиона дози също трябва да бъдат доставени тази година, но все още без ясен график.

Производителите на ваксини не са публикували подробен календар за доставки за всяка от 27-те страни от ЕС, които се очаква да получат част от ваксините пропорционално на дела си от 450-милионното население на ЕС. Pfizer заяви, че информацията е поверителна.

"На този етап можем само да потвърдим, че дозите ще бъдат разпределени пропорционално между страните от ЕС", каза говорител на Moderna.

Но доставките изглежда не протичат равномерно.

Германското министерство на здравеопазването казва на уебсайта си, че страната с население от 83 милиона ще получи близо 4 милиона дози Pfizer до края на януари.

Румъния, с население четири пъти по-малко, казва, че очаква да получи само 600 000 дози за същия период. България, с по-малко от една десета от населението на Германия, очаква да получи само 60 000 дози от Pfizer през януари, пропорционално много по-малко от Германия.

ЕС е осигурил близо 2,3 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 и кандидати от шест фирми, но повечето от тях все още не са одобрени. Решенията за ваксините AstraZeneca и Johnson & Johnson се очакват съответно в края на януари и през февруари.

Междувременно председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен коментира, че ваксините вече се разпространяват "бързо и масово. Сега трябва да работим в тясно сътрудничество с държавите-членки, за да се уверим, че ваксинацията се ускорява, защото това е най-добрият начин за борба с тази пандемия и за преодоляване и унищожаване на вируса".

Фон дер Лайен приветства въвеждане на "ваксинационен сертификат" в ЕС

Фон дер Лайен приветства въвеждане на "ваксинационен сертификат" в ЕС

"Медицинско изискване, доказва ваксиниране", трябва да се ваксинира "бързо и масово"