Урсула фон дер Лайен лично пое контрол над преговорите за търговско споразумение с Великобритания в опит да бъде постигнато преди Коледа, пише "Гардиън".

Барние: Последен опит за търговско споразумение с Великобритания

Барние: Последен опит за търговско споразумение с Великобритания

Ние наистина сме в решаващ момент

Председателят на Европейската комисия е в постоянен контакт със серия от непланирани телефонни разговори с премиера Борис Джонсън и европейските столици, докато се бори за намиране на компромис.

Във вторник следобед главният преговарящ Мишел Барние заяви пред посланиците на държавите членки, че има напредък, но е отхвърлил последното предложение на британския си колега Дейвид Фрост.

Брюксел: ЕС да възобнови трафика от съществено значение от и към Великобритания

Брюксел: ЕС да възобнови трафика от съществено значение от и към Великобритания

EK препоръча наложената от държавите членки на ЕС забрана да бъде отменена

Европейският съюз обяви, че е готов да изгуби 25% от стойността на уловената от европейски кораби риба в британските води. Великобритания предлага връщане от 35% - потенциална разлика от 63,8 милиона евро.

Но Барние подчерта, че британското предложение не включва риба като аншоа, тон и скумрия, което означава, че загубените приходи на година ще бъдат близо 230 милиона евро.

През миналия месец Службата за бюджетна отговорност на Обединеното кралство предупреди, че ако не бъде договорено търговско споразумение след 9 месеца преговори, това ще струва 300 000 работни места следващата година и 2% спад на БВП, което е равнозначно на 40 милиарда лири годишно.

Барние подчерта, че има политическа воля от двете страни.

Фон дер Лайен насърчава големите риболовни държави да доближат предложението си до това на Великобритания. Франция и Дания са най-предпазливи.

Датският посланик заяви пред Барние, че ЕС трябва да се придържа към финалното си предложение. Главният преговарящ не отговорил. Френският представител наблегнал върху политическата деликатност на въпроса за крайбрежните общности.

Фон дер Лайен разговаря по телефона с Джонсън в понеделник вечерта, за да обсъдят начини за излизане от безизходицата. Очакват се допълнителни разговори през следващите часове.

Висш дипломат от ЕС коментира, че споразумението е на една ръка разстояние, но различията в сферата на рибарството се запазват.

В същото време лидери на Националната здравна служба на Великобритания призовават Джонсън да удължи преходния период с един месец. Те предупредиха премиера, че сценарий без сделка може да застраши здравето на пациентите по време на пандемията от коронавирус.