Европейската комисия препоръча наложената от държавите членки на ЕС забрана за пътуване до и от Великобритания заради новия щам на коронавируса да бъде отменена, за да се възобнови товарният трафик и пътуването от съществено значение, информират "Ройтерс" и АП.

COVID хаос на пристанищата във Великобритания след забраните за пътуване в Европа

COVID хаос на пристанищата във Великобритания след забраните за пътуване в Европа

"Опустошителен ефект" и "катастрофа"

Препоръката ще бъде разгледана от посланиците на страните членки на ЕС по-късно днес. Тя се основава на препоръката на Съвета от 13 октомври относно координиран подход към свободното движение в отговор на пандемията от COVID-19 и на няколко други документа с насоки, приети от Комисията през последните месеци, по-специално Съобщението относно зелените ленти за преминаване.

Съветва се несъществените пътувания до и от Обединеното кралство да бъдат прекратени, но да се допускат тези, които се прибират по домовете си. Тези хора трябва да бъдат поставяни под карантина.

Държавите наложиха ограничения за пътуване от и към Великобритания след появата на нов щам на коронавируса. Комисията ги призова да приемат координиран подход и да не пречат на хората от Великобритания или държави членки да се приберат по домовете си.

Списък със страните, забранили полетите от Великобритания заради новия COVID щам

Списък със страните, забранили полетите от Великобритания заради новия COVID щам

Вече и страни извън ЕС забраняват полетите от Острова

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс заяви, че страните членки трябва да координират действията си за обезсърчаване несъществени пътувания между Великобритания и ЕС. В същото време забраната за пътуване не трябва да пречи на хиляди граждани на ЕС и Великобритания да се завърнат по домовете си.

Комисията подчертава, че хората, завърнали се в родните си държави или по местожителство, трябва да предоставят отрицателен тест за коронавирус или да се самоизолират.

Транспортните работници трябва да бъдат изключени от забраната, когато пресичат границите. Здравните работници също трябва да могат свободно да пътуват без необходимостта от карантина, ако предоставят отрицателна проба в рамките на 72 часа преди заминаване.

Транзитното преминаване на пътници, особено за основни пътувания, следва да бъде улеснено без карантина. Може да се изисква тест, но органите трябва да информират предварително за това изискване или да предложат тестване по време на пътуването.

Забраняват влизането в България на пристигащи от Великобритания и Северна Ирландия

Забраняват влизането в България на пристигащи от Великобритания и Северна Ирландия

Това става със заповед на здравния министър

Забраните за полети и влакове следва да бъдат преустановени, като се има предвид необходимостта да се гарантира основно пътуване и да се избегнат смущения във веригата на доставки.

Междувременно френски медии съобщават, цитирани от "Гардиън", че Франция се очаква да отвори границата си с Великобритания, но само за френски граждани и шофьори на товарни камиони. Всички трябва да са предоставили отрицателен PCR тест.

Британците и други граждани с постоянно местожителство във Франция ще могат да се върнат, но границата ще остане затворена за всички други граждани, които идват от Обединеното кралство. Не е ясно мярката докога ще се прилага.

Френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Борис Джонсън са разговаряли по телефона във вторник сутринта. Те са обсъдили мерки за преодоляване на хаоса на британските пристанища след решението на Париж от неделя да затвори границата с Великобритания за 48 часа заради новия щам на коронавируса.

Британският вътрешен министър Прити Пател заяви по-рано днес, че правителството разговаря с френските власти за тестване на всички шофьори на товарни камиони, които напускат Обединеното кралство, за да се възстанови движението. Тя потвърди, че повече от 1500 камиона са блокирани в Кент тази сутрин.

Тревога заради новия щам на коронавируса във Великобритания

Тревога заради новия щам на коронавируса във Великобритания

Той бил по-заразен от стария щам