Списъкът със страните от Европейския съюз, спиращи полетите от Великобритания, продължава да се увеличава, след като разтревожените власти реагираха на нов, силно заразен щам на коронавируса, който доведе до блокиране на Лондон и Югоизточна Англия.

Нидерландия беше първата в неделя, която обяви незабавна забрана за полети от Великобритания, като през целия ден подобни забрани идваха от Белгия, Австрия, Франция, Италия, Латвия, Литва, Естония, България, Швейцария, Чехия и Швеция.

Ирландия ще въведе 48-часова забрана за полети до Великобритания, докато фериботите ще бъдат ограничени до товарни пътувания.

Забраняват влизането в България на пристигащи от Великобритания и Северна Ирландия

Забраняват влизането в България на пристигащи от Великобритания и Северна Ирландия

Това става със заповед на здравния министър

Извън Европа правителството на Канада също обяви, че ще забрани полетите от Великобритания в продължение на 72 часа, стартирайки от понеделник, уточнява ДПА.

И Хонконг от днес забранява всички полети от Великобритания. Всеки, който пристига в Хонконг, и който е бил Великобритания през последните 14 дни, също ще трябва да преминава по-дълга карантина. Понастоящем всички пътници, идващи от чужбина в Хонконг, трябва да преминат задължителна двуседмична карантина в специален хотел.

Германия забрани почти всички полети от Великобритания от полунощ, с малки изключения, включително товарни самолети.

Германското вътрешно министерство също така нареди на полицията незабавно да започне проверка на пътници от Великобритания.

Британският министър-председател Борис Джонсън е свикал заседание на комисията за спешно реагиране "Кобра" днес в отговор на забраните за полети, съобщи "Даунинг стрийт".

Италия и Австрия също забраниха полетите от Великобритания

Италия и Австрия също забраниха полетите от Великобритания

Причината е мутацията на коронавируса

Новият щам е "извън контрол", предупреди вчера британският министър на здравеопазването Мат Ханкок.

Откритият наскоро вариант е до 70 процента по-заразен от досега известната форма, но няма доказателства, че е по-смъртоносен.

Отделни случаи на новия щам очевидно вече са били открити в други страни от ЕС.

Здравните власти както в Нидерландия, така и в Италия съобщиха, че вирус с варианта, описан във Великобритания, е бил идентифициран в техните страни през последните няколко седмици.

Холандският институт за обществено здраве RIVM заяви, че вариантът е идентифициран в случайна проба в Холандия в началото на декември и че е планирано допълнително проучване.

Спират  полетите между Великобритания и България заради новия щам на COVID-19

Спират полетите между Великобритания и България заради новия щам на COVID-19

Мярката е до 31 януари 2021 година

Италианското министерство на здравеопазването уточни, че пациент и негов партньор, които са се завърнали от Великобритания със самолет преди няколко дни, е било установено, че имат въпросния нов щам. Те са пристигнали на международното летище в Рим и двамата са в изолация.

Вирусологът Кристиан Дростен, който стана много популярен в Германия заради ролята си на съветник на правителството във връзка с COVID-19, заяви, че щамът все още не е засичан в Германия.

Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) е посъветвал здравните власти и лаборатории в Европа да анализират и декодират вирусни проби, за да засичат потенциалното му разпространение.

Той също така настоя за тестване, изолация и проследяване на всеки, свързан със случаи. Всички случаи трябва да бъдат докладвани чрез системата за ранно предупреждение и реагиране на ЕС, настоя центърът.

10-дневна карантина за всички, влизащи у нас от Великобритания и Северна Ирландия

10-дневна карантина за всички, влизащи у нас от Великобритания и Северна Ирландия

Мярката се налага заради нов щам на COVID-19

Експертите масово са съгласни, че ваксините биха били ефективни срещу новия щам на вируса.

"В момента не виждам причина за тревога", каза Рихард Нехер от Biozentrum от университета в Базел. Андреас Бергталер от Австрийската академия на науките във Виена също не смята настоящото развитие за "невероятно тревожно", като отбелязва, че нерядко се появяват мутации сред патогените.

За да ограничи разпространението, Великобритания обяви нова блокада за Лондон и части от Южна и Източна Англия, чието начало беше вчера и ще продължи и по време на Коледните празници. Мерките засягат 16 милиона души.

С някои изключения, в най-силно засегнатите райони домакинствата нямат право да се смесват, хората не могат да остават извън дома си през нощта и всички магазини, които не продават стоки от първа необходимост, са затворени.

Германия свиква спешна среща на ЕС за новия щам на пандемията

Германия свиква спешна среща на ЕС за новия щам на пандемията

Мерки срещу COVID-19 в Берлин

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел разговаряха по телефона с други ръководители на Европейския съюз вчера, за да съгласуват съвместния подход, а Германия, която понастоящем е ротационен председател на ЕС, призова представителите на другите страни членки за спешна среща днес заради новия вариант на коронавируса.

Европейската комисия е в контакт със страните членки, за да увеличи потока от информация и да помогне с координацията.

Холандската забрана на полетите ще продължи до 1 януари, докато забраната на Белгия засяга всички полети и влакове - включително важния маршрут на влаковете Eurostar под Ламанша - и започна в полунощ.

Франция наложи забрана за пътуване от Великобритания по суша, море, въздух и с влак, която първоначално ще продължи 48 часа. Според кабинета на френския премиер допускат се само непридружени товари.

Междувременно важното за Великобритания пристанище Дувър е забранило всички изходящи товари за 48 часа.

Превозващите товари транспортни средства, идващи във Великобритания от Франция, ще бъдат разрешени, но има опасения, че шофьорите на камиони няма да пътуват, за да избегнат блокиране в страната, съобщи Би Би Си.

Последният влак от Великобритания през тунела за Франция е тръгнал от Лондон в неделя вечерта според оператора Getlink.

В Италия регистрираха новия "британски" щам на коронавируса

В Италия регистрираха новия "британски" щам на коронавируса

Болният е в болница в Рим