Държавните и правителствените ръководители в Европа безразсъдно застрашават здравето на собствената си общественост, като използват самоцелно отбелязване на точки, за да атакуват ваксинацията във Великобритания. Това обявиха британски здравни експерти, цитирани от "Франс прес".

Във Великобритания подобни атаки рискуват да резонират сред етническите малцинства, които са непропорционално изложени на риск да умрат от COVID-19, но които са били обект на дезинформация от религиозни хардлайнери.

Ала по-специално Франция трябва да внимава да не подкопава доверието, тъй като проучванията показват, че тя има най-високите нива на колебливост към ваксините в Европа според британските експерти, отговарящи на последните коментари от френския президент Еманюел Макрон и др.

"Това само може да бъде негативно за приемането на ваксините във Франция, Германия и др. Това е лошо за общественото здраве", настоя Кент Уудс, бивш шеф на лекарствените регулатори във Великобритания и Европейския съюз.

"Забравете политиката. Това е заплаха за общественото здраве и публичните хора трябва да бъдат много предпазливи в посланията, които отправят", настоя той.

"Ключовият момент, който трябва да се отбележи, е, че възгледите, излизащи от политиците в Европа, са в поразителен контраст с научната гледна точка на европейския регулатор, който има представителство от всички 27 страни членки на ЕС. Те са политически задвижени, а не научно задвижени", отсече Уудс.

Макрон каза в интервюта, публикувани миналия петък, че ваксината на Оксфордския университет и AstraZeneca, подкрепяща британската ваксинационна кампания, е "почти неефективна" за хората над 65-годишна възраст.

Той повтори твърденията, изказани за пръв път в Германия, но които са оспорени от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ).

"Това е най-важният възрастов диапазон, който имаме нужда да го разбере. Изглежда странно да изключваме пациентите, които се нуждаят най-много от ваксина", каза Уудс.

Брюксел обвини Лондон в компрометиране на безопасността на ваксините

Брюксел обвини Лондон в компрометиране на безопасността на ваксините

Заради това британците ваксинирали много по-бързо от ЕС

В понеделник френският министър по европейските въпроси Клеман Бон заяви, че Великобритания поема "много рискове" с ваксинацията си, като подчерта разширената ѝ пауза до 12 седмици между първата и втората доза.

Британски учени обаче подкрепят правителствения план като средство за имунизиране на възможно най-много хора с висок риск, а ефикасността на една доза беше потвърдена от ново изследване, публикувано вчера от Оксфордския университет.

Майкъл Хед, старши научен сътрудник по глобално здраве в университета в Саутхемптън, изтъкна, че намесата на Макрон е "изключително безполезна, необоснована и неточна".

"Това няма да насърчи френското население да се нареди на опашка", отбеляза Хед и допълни: "Предполагам, че те са увлечени в неотдавнашната история на политиката между ЕС и Обединеното кралство, а не в някакви истински проблеми с доверието на обществеността. Те ще бъдат експлоатирани от антиваксърските групи, които правят всичко възможно, за да подкопаят общественото доверие с публикации и мемове в социалните мрежи."

Швейцария изненадващо отказа да одобри ваксината на AstraZeneca

Швейцария изненадващо отказа да одобри ваксината на AstraZeneca

Настоява за повече информация относно ваксината

Британски експерти влязоха в спор също и с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която, защитавайки бавното ваксиниране на ЕС, намекна вчера, че Великобритания е претупала процеса по одобрение на ваксините.

"Положението стана наистина много объркано", аргументира се Хед, след като Брюксел влезе в конфликт с AstraZeneca и британското правителство във връзка с графика за доставка на ваксини от базираната във Великобритания компания.

"Имахме толкова много добри новини по отношение на ваксинацията, че би било жалко да ги развалим с политически пози", настоя още Хед. 

Във Великобритания също има позиране, отбелязва "Франс прес".

Британският премиер Борис Джонсън многократно се похвали, че Великобритания е изпреварила с няколко обиколки останалите страни в ЕС по отношение на ваксинирането, след като пое по собствен път по време на миналогодишните нелеки преговори за Брекзит развода им.

Но атаките, идващи от ръководители в Европа, са от различен ред, твърди Агнес Арнолд-Форстър, историк на здравеопазването в Бристолския университет.

"Това е рискована стратегия и определено може да повиши колебливостта по отношение на ваксинирането", коментира тя.

"Абсолютно, политиците трябва да бъдат много внимателни по отношение на посланията си. Всичко, което кажете за програмите на други страни, ще повлияе на собственото ви разбиране", отбеляза още Арнолд-Фостър.

Във Великобритания проучванията показват, че фундаменталистки африканско-християнски групи, консервативни мюсюлмани и ортодоксални евреи са се оказали най-резистентни към посланията на общественото здравеопазване и на стремежа за ваксиниране.

Контрапродуктивните послания на чуждестранни лидери просто засилват съмненията им и рискуват да удължат пандемията според Робърт Дингуол, професор по медицинска социология в университета в Нотингам Трент.

Но Дингуол, който си сътрудничи с френски социолози за изследвания, каза, че скептиците във Франция също ще се възползват от думите на собствените си ръководители.

"Важно е хора като Макрон и Бон да мислят с няколко хода напред, след като ваксинирането ще стане много важно за възстановяването на каквото и да било близо до нормалния живот", настоя той.

"Ако Франция изостане, това ще има опустошително въздействие върху френската икономика", изтъкна Дингуол.